Ne morate trčati po vaše novce u Sberbanku, službeno je potvrđeno da je OK biti klijent ove banke u BiH

Agencija za bankarstvo FBiH održala je izvanrednu press-konferenciju na kojoj je priopćeno da građani – korisnici Sberbank BH nemaju razloga za brigu jer ruskog elementa u ovoj banci u BiH više nema te da Agencija preuzima upravljanje ovom bankom.

– Mi smo procijenili da dalje čekanje može dovesti do rizika ovu banku u BiH koja odlično posluje i željeli smo otkloniti svaku vrstu rizika po banku. Ovo radimo da zaštitimo depozite. Vanjski rizik koji je postojao na ovaj način otklonjen. Nemamo prijetnje sankcijama po banku, nemamo prijetnje ukidanju iz SWIFT-a – kazao je direktor Agencije Jasmin Mahmuzić.

Naglasio je da su svi depoziti građana osigurani i sigurni te je pozvao građane da imaju vjeru u sustavu, prenosi Avaz.

– Molimo deponente da imaju razumijevanja i vjeruju da je banka stabilna. Postoji fizičko ograničenje za svaki depozit, treba vremena da svaki dobije novac. Dakle, stvara se u tom slučaju nepotrebna panika i osjećaj da se nešto događa, kada vidite velike crvene ljude – rekao je Mahmuzić.

Istaknuo je da zbivanja u Ukrajini ne mogu negativno utjecati na Sberbank BH. Dodao je da postoji mogućnost da se naloži banci da se proda dionice i da preuzme netko tko reputacijski ne može stvoriti rizik po poslovanje banke.