Nova predsjednica CDU-a Kramp-Karrenbauer simbol kontinuiteta ali i promjene političkog stila

 

BERLIN, 7. prosinca 2018. (Hina) – S Annegret Kramp-Karrenbauer na čelo njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU) dolazi političarka koja simbolizira kontinuitet u njemačkoj politici ali i blagi pomak ka konzervativnoj bazi stranke čiji dijelovi su posljednjih 18 godina bili nezadovoljni liberalnim kursom Angele Merkel.

Annegret Kramp-Karrenbeuer se nakon tijesne pobjede protiv Friedricha Merza sa samo 51,7 posto glasova poslanika stranačke konvencije CDU-a u Hamburgu, kratko i bez mnogo riječi zahvalila i prihvatila izbor za novu predsjednicu stranke.

I po tomu ju mnogi u političkom stilu uspoređuju s kancelarkom i dosadašnjom predsjednicom najvećeg dijela njemačke demokršćanske Unije CDU/CSU Angelom Merkel, čija politička era će ostati upamćena po političkoj trezvenosti i sjevernonjemačkoj suzdržanosti.

Brže ne čelo stranke od očekivanog

Kramp-Karrenbauer se doživljava kao „Merkelin kadar“. Upravo ju je kancelarka početkom godine dovela na mjesto glavne tajnice CDU-a. To je pozicija s koje je i Merkel 2000. zauzela stranački vrh. I već su tada mediji uvelike pisali o „Merkelinoj nasljednici“. No malo tko je vjerovao da će se smjena odigrati tako brzo.

Ali nakon slabog početka rada nove demokršćansko-socijaldemokratske koalicije, višemjesečnih svađa s partnerskom Kršćansko-socijalnom unijom (CSU) oko migrantske politike te na kraju drastičnih gubitaka za demokršćane na regionalnim izborima ove jeseni, Angela Merkel zapravo nije ni imala drugog izbora nego najaviti svoje povlačenje: prvo s mjesta predsjednice CDU-a a na kraju kancelarskog mandata 2021. i s dužnosti predsjednice njemačke vlade.

Prvi dio plana, preuzimanje čelništva stranke je uspio. Sada još ostaje operacija zvana kancelarska fotelja. No do toga je ostalo još nešto manje od tri godine.

Ali preuzimanje čelništva stranke osobom koja je, ako ne identična, a ono mnogo bliža stilu vladanja Angele Merkel, za sadašnju kancelarku predstavlja olakšanje. Jer primjerice s Friedrichom Merzom, s kojim Merkel gaji dugu tradiciju netrpeljivosti, vladanje ne bi bilo tako lako.

Izbor „AKK“ kako su zbog dugog i kompliciranog imena mediji već prozvali novu predsjednicu CDU-a, pozdravio je i koalicijski partner SPD čije predsjednica Andrea Nahles joj je već ponudila suradnju i zaželjela mnogo uspjeha.

Daleko od kopije Angele Merkel

No mnogi upozoravaju na to da Kramp-Karrenbauer nipošto nije kopija Merkeline politike. U mnogim segmentima, poput istospolnih brakova ili protivljenja dvostrukom državljanstvu, Kramp-Karrenbauer je mnogo bliža konzervativnom krilu stranke.

I činjenica da je AKK dugo vremena bila na čelu jedna savezne države, malene Sarske, govori u prilog nekim predviđanjima da Kramp-Karrenbauer neće slijepo na stranačkoj razini dopuštati odluke vlade koje ne bi bile u skladu sa stranačkim smjernicama. „Ne smije se više dogoditi da vlada nešto odluči a stranka onda mora pronaći načina kako da se nosi s tom odlukom“, rekla je tijekom svog predstavljanja stranačkoj bazi prije nekoliko tjedana.

Stranački analitičar Armin Schuster je isto tako uvjeren u to da Angeli Merkel kancelarska pozicija neće biti tako ugodna kao dosad. „Tko god poznaje obje političarke nikad neće reći da je Kramp-Karrenbauer kopija Angele Merkel“, kaže Schuster za javni servis ARD. 56-godišnja političarka iz Sarske je mnogo pristupačnija od Merkel do koje je pristup imao samo uski krug suradnika. Kramp-Karrenbauer također mnogo brže donosi odluke i daleko je od Merkelinog stila čekanja s odlukama dok se „stvari ne slegnu“. I ona je što se stranačke politike tiče, mnogo više sklona tomu da ujedini različite frakcije unutar stranke.

I na unutarnjopolitičkom planu trostruka majka s krajnjeg zapada Njemačke dijeli stavove tvrdolinijaške struje unutar stranke. „Ja želim jaku državu. Državu koju se neće moći plesti oko malog prsta. To je pitanje volje“, kaže Kremp-Karrenbauer iza koje je i iskustvo ministrice unutarnjih poslova Sarske.

(Hina)