Novi predsjednik HSS-a Krešo Beljak

ZAGREB, 19. ožujka 2016. (Hina) –  Novi predsjednik HSS-a je Krešo Beljak, odlučili su izaslanici izborne Glavne skupštine HSS-a u drugom krugu glasovanja.

Krešo Beljak dobio je 398 glasova, a Nenad Matić 335 glasova izaslanika izborne skupštine. Glasovanju u drugom krugu je pristupilo 737 izaslanika, nevežećih listića bilo je četiri.

Beljak, samoborski gradonačelnik, i u prvom je krugu izbora za predsjednika stranke dobio najviše glasova izaslanika (339), kojima je, predstavljajući svoj program, kazao da se kandidirao zato što želi da se stranka bavi politikom, a ne samo foteljama.

“Mi jesmo članovi Domoljubne koalicije i mi ćemo svakako to i ostati ukoliko se najveći partner HDZ bude ponašao kao što se ponašao do sada, korektno. Dakle, to je jednostavna pozicija HSS-a u ovom trenutku, imamo jednog saborskog zastupnika i ne znam što bismo sad mi tu trebali odlučivati o nekakvoj sudbini i budućnosti države ili koalicije ili Vlade. To je jednostavno nemoguće jer mi nismo u toj poziciji”, rekao je Beljak na današnjoj Skupštini. Kazao je da se kandidirao za predsjednika HSS-a zato što ne želi biti članom stranke koja se ne bavi uopće politikom nego samo isključivo svojim osobnim interesima i foteljama, što je, kazao je, na žalost slučaj u HSS-u već jako dugo.

Odgovarajući tada na pitanja novinara kakao to da govori o jednom saborskom zastupniku kad imaju dvojicu (Branko Hrg i Davor Vlaović), Beljak je odgovorio: “Ako ja vama dam svoju poziciju u Saboru i vi glasujete krivo, hoćete li sutra ostati na tom mjestu ili ću ja reći, povucite se. To je zamjenski mandat i to nije naš izborni mandat niti dobivamo novac za to, tako da, hvala HDZ-u, ali to je sve”, poručio je Beljak.

Nenad Matić, predsjednik zagrebačkog HSS-a, koji je s 225 glasova ušao u drugi krug, istaknuo je predstavljajući svoj program da HSS-u treba vratiti snagu koju je HSS nekad imao. “Početak toga je hrvatsko selo. Početak toga je zaštita prava potrošača, zaštita okoliša, obrt, malo i srednje poduzetništvo i gospodarstvo, kao i turizam i prosvjeta gdje smo nekad imali ministre”, poručio je Matić.

Istaknuo je da do 1. rujna njihove lokalne organizacije moraju definirati svoje odnose u sklopu Domoljubne koalicije i da onda nakon toga, gdje se nisu dogovorili, mogu birati partnere i dogovarati kako da idu na izbore. “Ja sam pokazao u gradu Zagrebu sa gospodinom (Vladimirom) Ferdeljijem i HSLS-om, bez SDP-a, bez HDZ-a, bez Milana Bandića da možemo osvojiti 12,5 posto, da lista može osvojiti sedam mandata i ja vjerujem u HSS, mi to možemo napraviti u svim sredinama, ali nam treba vremena”, poručio je Matić.

Istaknuo je da HSS neće niti može destabilizirati Vladu jer su preslabi, ali je vrlo jasno da ostaju strateški partner ove Vlade i moraju mijenjati odnose i provoditi svoje programe.

Matić je danas na Skupštini rekao da je na žalost pozicija HSS-a vrlo loša u pregovorima (s HDZ-om) i da je to sve napravio Branko Hrg. “Umjesto da budemo danas stranka s četiri-pet mandata i da o nama ovisi tko će biti na vlasti i da o nama ovise ministri, mi imamo poziciju da naprosto imamo jednog zastupnika i tražimo zamjenske mandate”, rekao je Matić. Podsjetio je da je HSS 2000. godine imao 16 mandata, koliko danas ima Most i tada su imali tri ministra.

 

(Hina)