Nužan je reformski dijalog lokalnih i središnjih vlasti u Federaciji BiH

 

Mostar– 15. lipnja 2016 – Kapacitete lokalne samouprave treba ojačati jer su općine, odnosno gradovi zajednice u kojima građani ostvaruju osnovna prava, jedinstvena je ocjena svih sudionika konferencije o temi “Reformski dijalog lokalnih i središnjih vlasti u Federaciji BiH” održane u Sarajevu.

Potrebno jačanje se u ovom slučaju odnosi na osnaživanje kapaciteta upravnih struktura i omogućavanje građanima da više sudjeluju u kreiranju propisa koji se odnose na njihov život u tim zajednicama.
U središtu dijaloga lokalnih i središnjih vlasti, kao sudionika konferencije, bila je raspodjela javnih prihoda jedinicama lokalne samouprave, kojom su one u praksi često nezadovoljne jer smatraju da im se od viših razina ne uzvraća razmjerno njihovom sudjelovanju u stvaranju prihoda, na što je upozorio i načelnik općine Čitluk i predsjednik Skupštine Saveza općina i gradova Federacije BiH Ivo Ino Jerkić.
Vesna Travljanin, direktorica, Savez općina i gradova Federacije BiH izrazila je zadovoljstvo što se raspravljalo o predstojećem Zakonu o pripadnosti javnih prihoda, kao i drugim zakonskim oblastima, te razmijeniti mišljenja i uskladiti stavovi. -Nije nam cilj da završimo nego započnemo proces dijaloga lokalnih i središnjih vlasti u FBiH,“ istakla je Travljanin.
Mirjna Vučić, iz Ministarstva financija FBiH, spomenula je da je Svjetska banka neizostavan partner u provedbi reformi koje provodi Vlada FBiH. Navela je da je cilj konferencije uspostava dijaloga na svim razinama vlasti. U duhu svega toga Federalno ministarstvo financija konstantno i kontinuirano radi na unapređenju te komunikacije. Kroz fiskalno koordinacijsko tijelo uključena su sva županijska ministarstva financija kao i Savez gradova i općina FBiH.
Iz Federalnog ministarstva pravde su na ovoj konferenciji najavili sveobuhvatnu analizu o dosadašnjoj primjeni Zakona o stvarnim pravima u FBiH, tog “ustava o imovinskim pitanjima”, kako ga je nazvao zamjenik resornog ministra Hidajet Halilović, naglasivši koliki je stvarni značaj zakonskog akta te vrste.
Savjetnik federalnog premijera Goran Miraščić je kazao da je zadatak federalne Vlade stvoriti okvir da niže razine vlasti funkcioniraju kako treba i u tom kontekstu naveo Zakon o pripadnosti javnih prihoda.
Konferencija “Reformski dijalog lokalnih i centralnih vlasti u Federaciji BiH” održana je u organizaciji Saveza općina i gradova FBiH te u suradnji sa Svjetskom bankom – Austrija koja podržava Program urbanog partnerstva.Konferenciji su uz brojne sudionike iz bili nazočni i predstavnici Grada Mostara.