Održana Smotra izvornog folklora Hrvata u BiH

 

Defileom članova kulturno-umjetničkih društava u raskošnim narodnim nošnjama, u nedjelju je u Mostaru počela Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH, koja je ove godine okupila oko tristo sudionika. 

Sudionici su koncertom predstavili svoj raskoš nošnji, plesova i napjeva hrvatskog naroda BiH  svojim izvedbama u Hrvatskom domu hercega Stjapana Kosače pokazana su mnoga kulturno-umjetnička društva (KUD) iz gotovo svih većih mjesta i gradova u BiH.

Smotra folklora, koja se održava od 1995. godine, ‘šetala’ je po BiH, jedno vrijeme je bila u Novom Travniku, a zadnje dvije godine održava se u Mostaru. Do 2000- te godine smotru je organizirala Hrvatska matica iseljenika, a nakon toga Udruga hrvatskih amaterskih kulturno – umjetničkih društava (UHAKUD) u BiH.

Predsjednik te udruge Vedran Vidović kazao je kako je značaj ove manifestacije nemjerljiv te da sudionici svake godine donesu na scenu nešto što se dugo godina nije vidjelo, što se već lagano počelo zaboravljati.  – Većina KUD-ova vratila je na scenu neke oblike nematerijalnih dobara koji su bili jako zastupljeni na različitim područjima te na taj način smotri folklora dala iznimnu važnost u očuvanju nematerijalnih bisera kojima naš narod obiluje u BiH – ocijenio je Vidović.

Manifestacija je ocjenjivačkog karaktera, a na njoj se ocjenjuje izvornost, kvalitet i oblici zaštite nematerijalnih dobara.  Ocjenjivanje, kaže Vidović, nije bitno samo da bi se dobila ocjena, već zbog očuvanja kulture i tradicije.

 

AUDIO: Vedran Vidović