OBAVIJEST ZA KONCERT TURSKE MELODIJE U MOSTARU

Mostar – U utorak, 22. ožujka 2016. godine u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u 19. 00 sati Generalni konzulat Republike Turske u Mostaru organizira koncert Turske melodije u Mostaru sa solistom na kanunu Turske radio televizije, Tahir Aydoğdu-om, uz učešće Mostarskog simfonijskog orkestra, pod dirigentskom palicom Damira Bunoze. Ulaz je besplatan.
Sponzori koncerta su Yunus Emre Enstitüsü – Turski kulturni centar Mostar i Ziraat Banka. Solist Tahir Aydoğdu će izvesti nekoliko komada iz klasične turske muzike, dok će Mostarski simfonijski orkestar, zajedno sa izvođačima na sazu, odsvirati koncerto turskog skladatelja Ferid Alnara. Osim navedenih, Aydoğdu i orkestar pod palicom Bunoze izvest će i druge poznate melodije iz klasične turske muzike.
Žićani instrument kanun jedan je od važnijih instrumenata klasične turske muzike i instrument je koji zahtijeva veliko umijeće. Postoje različita mišljenja o porijeklu instrumenta kanun. Prema nekima, instrument je izumio veliki turski učenjak Farabi (870-950). U drugim izvorima se navodi da je ovaj instrument postojao u periodu antičkog Egipta, a postoji i povijesna dokumentacija da su ga koristili Sumeri. Nećemo pogriješiti ako kažemo da je kanun instrument koji zauzima važno mjesto u turskoj muzici, a koji je za vrijeme vladavine sultana Mahmuda II (1818-1839) u Istanbul donio muzičar iz Damaska, Ömer Efendi.
Koncerto na kanunu koji će izvesti Ferid Alan, muzičar koji je u Beču studirao za kompozitora i dirigenta, bit će, sa jedne strane melodičan i ritmičan, a sa druge, očaravajuće i majstorske ruke Tahir Aydoğdu-a bez sumnje će pobuditi veliko interesovanje. Vjerujemo da će ovaj koncert slušateljima priuštiti veliki užitak kroz harmoničnost izvodbe Simfonijskog orkestra Mostar pod palicom cijenjenog Damira Bunoze i tradicionalne turske izvedbe na kanunu.

Do skorog viđenja s našim mostarskim prijateljima u univerzalnoj ljepoti muzike…

Generalni konzulat Republike Turske u Mostaru