Obilježava se Dan antifašističke borbe

Dan je antifašističke borbe. Obilježava se 22. lipnja u znak sjećanja na dan kada je 1941. u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi. Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane antifašističke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana.

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Grad Sisak i Sisačko-moslavačka županija organiziraju središnje obilježavanje Dana antifašističke borbe u šumi Brezovica kraj Siska. Vladu će  na svečanosti predstavljati ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, a predsjednicu zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

U organizaciji Građanske inicijative, a u suradnji s Gradom Siskom na Šetnici će se održati “Razgovori o antifašizmu”, a predviđena je i promocija časopisa Mreže antifašistkinja Zagreba i predstavljanje organizacije te Filmska večer na otvorenom i projekcija filma “Akcija stadion” Dušana Vukotića.

U povodu obilježavanja Dana antifašističke borbe, brojna izaslanstva odala su jučer počast i položila cvijeće i vijence na grobljima diljem Hrvatske.(vijesti.hrt.hr)