Od ponedjeljka poskupljuje gorivo u Federaciji BiH

Naftni derivati, benzin i gorivo, od ponedjeljka idućeg tjedna bit će skuplji na velikom broju benzinskih crpki u Bosni i Hercegovini, potvrdilo je Ministarstvo trgovine FBiH.

Distributeri goriva za automobile zatražili su povećanje od pet feninga, odnosno deset litara benzina ili nafte bit će skuplje pola konvertibilne marke (skoro 26 eurocenti).

Proizvođači i distributeri naftnih derivata u ovoj državi ističu kako je BiH, pa i sama regija Zapadnog Balkana, suviše malo tržište kako bi mogla utjecati na kretanje cijena, tako da „samo igraju onako kako sviraju veliki“.

Također kažu kako sada njihovi dobavljači imaju dnevne cijene, umjesto tjednih što je bila ranija praksa.

Zbog toga su prinuđeni sve češće tražiti promjene cijena, a obzirom kako je u BiH slobodno tržište, odnosno da država ne regulira cijene, već ih samo odobravaju nadležne institucije.

Međunarodna energetska agencija je u ovomjesečnoj procjeni tržišta napisala kako su se „internacionalne cijene značajno oporavile u proteklim tjednima“, što je za znalce izjava ispunjena opreznim optimizmom.

„Ovo, međutim, ne treba biti uzeto kao definitivni znak da je najgore gotovo“, navodi se u izvještaju objavljenom u petak.

Prognoze velikih

Goldman Sachs, možda najutjecajnija banka na svijetu, ima nešto oprezniji pogled, navodi agencija AP. U poruci klijentima „Novi naftaški red: Dobar, loš i zao“, takođe od petka, istražni tim banke upozorava kako rani rast može biti „preuranjen“.

„Održivo niske cijene su neophodne, po našem mišljenju, da se zadrži dovoljan nivo financijskog stresa kako bi se okončao rebalans koji je tek počeo. Rani rast cijena bi bio samoporažavajući“, upozoravaju iz banke.

Prema ovoj banci, „idealno“ kretanje cijena nafte bi bilo: približno 35 dolara za barel u drugoj četvrtini 2016, porast do prosječno 45 dolara kroz drugu polovinu godine, te prosjek između 55 i 60 dolara 2017. godine. Poskupljenja na lokalnim i većim tržištima počela su prije nekoliko tjedana, pa je sa rekordno niskih 26 dolara na londonskoj burzi, cijena goriva dostigla 40 dolara. To je razlog zbog smanjenja globalne proizvodnje, a povećane potrošnje.

Ukoliko se analize i predviđanja Goldmana obistine, a obzirom na djelovanja velikih igrača i renome same ove banke, mali igrači (kao što je BiH i regija), neće imati drugog izbora nego se uhvatiti u kolo povećanja cijena, nakon perioda u kojem su građani bili malo odahnuli.(www.vecernji.ba)