Održan Info dan o mobilnosti Sveučilišta u Mostaru

 

Središnji ured za Međunarodnu suradnju Sveučilišta u Mostaru na Ekonomskom fakultetu je održao Info dan o mobilnosti.

Prorektorica za međunarodnu suradnju SUM-a prof. dr. sc. Sanja Bijakšić je istaknula kako je strateško opredjeljenje Ureda jačanje internacionalizacije. „Studentske razmjene su bilo preko Erasmus+ ili CEEPUS mreže, iznimno važne kako za proširivanje vidika mladih ljudi, tako i važnost upoznavanja s drugim i drugačijim kulturama i društvima“, objasnila je Bijakšić.

Studentima je otvorena mogućnost razmjene na više od 40 europskih visokoškolskih institucija diljem Europe. Jednako tako za zainteresirane studente potpisani su sporazumi o suradnji i s eminentnim sveučilištima u Rusiji, Kini, Turskoj i Indiji.

Kroz prezentacije studenti su prenijeli svoja iskustva i prednosti razmjene u Francuskoj i Češkoj. Upoznali su svoje kolege o svim detaljima koji su važni pri snalaženju i svojevrsnom brzopoteznom upoznavanju s drugačijim kulturološkim, sociološkim, ali i tehnološkim izazovima drugih država, uputivši ih od početnih koraka samog apliciranja do traženja smještaja, usklađivanja programskih, ali i ECTS kriterija do usklađivanja s mobilnim, bankarskim, ali i prijevoznim, smještajnim i drugim poslužiteljima i operaterima.

Svoje impresije studijskom razmjenom pokazali su kroz male vizualne vremeplove po turističkim destinacijama koje su u bliskoj zemljopisnoj povezanosti s gradom odredišta njihove mobilnosti.

Puno manje vremena za turističke pohode ima nastavni kadar, jer su njihove mobilnosti najviše dvotjedne, kazao je u svojoj prezentaciji viši asistent Nikola Knezović koji je predstavio svoja iskustva razmjene. Istaknuo je, pri tome, iznimnu važnost koja se pruža kad je u pitanju umrežavanje i znanstveno istraživački rad koji je u njegovom slučaju itekako imao utjecaj na akademski razvoj istaknuo je profesor Knezović ohrabrujući i druge nastavnike da krenu na razmjenu.

O prvim koracima, visini stipendije i drugim važnim informacijama studente i nastavnike je upoznala voditeljica Ureda Inja Stojkić, dok ih je o detaljima CEEPUS mreže upoznala prof. dr. sc. Antea Čilić.

Ured za odnose s javnošću

AUDIO: prof.dr.sc.Sanja Bijakšić, prorektorica za međunarodnu suradnju SUM-a