Održana 10. proširena sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora

Mostar, 23. svibanj 2016. godine: Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS-a) održalo je danas svoju 10. proširenu sjednicu Predsjedništva.

Na sjednici je govoreno o više tema te se razgovaralo o obavljnim razgovorima i zajedničkoj suradnji na terenu, sukladno zaključku sa prethodne sjednice HNS-a.

Sagledana je i komentirana cjelokupna situacija te je zaključeno kako su ostale tek nekolike sredine o kojima treba ozbiljno razgovarati kako bi se postigao kompromis.

Dogovoreno je da se do kraja tjedna, iz svake općine u kojoj su se stranke HNS-a prijavile za izbore, pošalje u tajništvo HNS-a pismeno očitovanje strukture stranaka, odnosno, koliko se stranaka prijavilo u pojedinim općinama i što je dogovoreno oko zajedničkog nastupa za općinska vijeća i načelnika, odnosno gradonačelnika.

Iduća sjednica Predsjedništva HNS-a načelno je dogovorena za 06. lipnja, tada bi se konačno trebala zaključiti analiza te utvrditi da je proces zajedničkog nastupa, odnosno dogovor oko zajedničkog nastupa, konačno završen. Na idućoj sjednici će se dogovoriti i naziv buduće moguće koalicije.

Na sjednici se razgovaralo i o izborima u Mostaru, gdje je stav HNS-a da se izbori svakako održe i to 02. listopada, kada i u cijeloj BiH, ne dopustiti da Mostar bude iznimka, zaključeno je na sjednici. Stav HNS-a je da se treba povesti računa i oko organiziranja izbora u Travniku, u svim razgovorima koji će se voditi Travnik mora imati posebno mjesto.

Po završetku razgovora oko lokalnih izbora, Predsjedništvo HNS-a dogovorilo je i nekoliko operativnih tema u budućem razdoblju, vezanih prije svega oko dnevne problematike, pozicije Hrvata, haškog sud i hrvatskih zatočenika i inače o procesuiranju ratnih zločina.

Ured za informiranje HNS

 

AUDIO: DRAGAN ČOVIĆ