Oglasio se Mehmedagić: Evo što kaže o sankcijama

Sve optužbe kojima je Ministarstvo financija i trezora SAD-a obrazložilo odluku da me uvrste na listu sankcija su neistinite i nemaju apsolutno nikakvo uporište, tvrdi bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić.

Pozvao je Ministarstvo financija ili druge institucije SAD-a da, ukoliko imaju bilo kakav dokaz koji potvrđuje iznesene optužbe i dovode u pitanje zakonitost njegovih postupaka, da o tome obavijeste pravosudne institucije Bosne i Hercegovine.

– Vrlo rado ću se odazvati pozivu pravosudnih institucija, potpuno siguran da ništa nezakonito nikada nisam uradio. Optužbe iznesene na moj račun su me zaista iznenadile, prije svega zbog višegodišnje uspješne suradnje sa institucijama SAD. Zbog te suradnje od partnera iz SAD-a mi je dodijeljeno Specijalno priznanje – izjavio je Mehmedagić u priopćenju za javnost.

Upitao je zašto se odmah nije reagiralo, odnosno zašto se s njim surađivalo do kraja mandata, ako je bilo dokaza protiv njega, ili utemeljenih sumnji.

– Usprkos vrlo indikativnom sadržaju iznesenih optužbi na moj račun, želim vjerovati da one nisu povezane sa aktualnim političkim odnosima i procesima u Bosni i Hercegovini, te da uvrštavanjem na listu sankcija nisam postao kolateralna šteta u pokušajima usmjeravanja tih političkih procesa – ističe.

Dužnost generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, kako navodi, obavljao je profesionalno i u skladu s Ustavom BiH, zakonima i propisima te da nikada u višedecenijskoj karijeri nije učinio ništa nečasno niti protuzakonito.

– Branit ću svoju čast i profesionalni integritet koji sam godinama gradio na svaki mogući zakonit način, stoga još jednom pozivam Ministarstvo financija SAD-a da ne dovode u pitanje i moj i vlastiti ugled paušalnim optužbama. Tražim da sve dokaze na osnovu kojih su donijeli odluku o sankcioniranju što prije dostave nadležnim pravosudnim institucijama u Bosni i Hercegovini – kazao je Mehmedagić.