OPĆI IZBORI U BiH 2018. Predstavljanje političkih subjekata, neovisnih kandidata i koalicija u programu radija Mostarska panorama na 88, 1 fm 

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko – neretvanske županije i nositelj liste HDZ BiH /koalicije stranaka HNS-a za Skupštinu HNŽ-a

Razgovarala: Ana-Marija Dedić
Foto: N.Š.

Dr.sc. Nevenko Herceg nositelj je zajedničke liste HDZ BIH i koalicije stranaka HNS-a za Skupštinu HNŽ-a. Aktualni je predsjednik Vlade HNŽ-a i sveučilišni profesor; član HDZ BiH, obiteljski čovjek, sin, suprug i ponosni otac troje djece.
Gospodine Herceg, predsatvite nam listu HDZ BiH i koalicije stranaka HNS-a za Skupštinu HNŽ-a, čiji ste nositelj.
Prije svega, dopustite pozdraviti Vas i Vaše slušatelje u osobno ime i u ime liste HDZ BiH i koalicije stranaka HNS-a za Skupštinu HNŽ-a.
Imam čast biti nositelj jedine i istinske liste zajedništva, liste HDZ-a i koalicije stranaka HNS-a za Skupštinu HNŽ-a. Osobno sam član i utemeljitelj HDZ BIH, stožerne stranke hrvatskoga naroda u BiH, stranke koja svoj program temelji na načelima kršćanske demokracije, jedne moderne pučke stranke koja okuplja sve slojeve hrvatskoga naroda u BiH i članica je europske obitelji pučkih stranaka.
Zajednička lista HDZ BiH i koalicije stranaka HNS-a za Skupštinu HNŽ-a jedina je iznadstranačka koalicija, prirodna koalicija utemeljena na istom ili vrlo bliskom svjetonazoru i programskim načelima, a naš izborni sloga je Zajedništvo.
Na listi su uglavnom mladi i obrazovani ljudi koji su, u zajedništvu s nekolicinom nas iskusnijih, spremni preuzeti osobnu i političku odgovornost za naš opstanak, ostanak i razvoj na ovim stoljetnim prostorima.

Naglasili ste tri riječi- Ostanak, Opstanak i Razvoj. Kako to provesti u djelo u ovim vrlo složenim vremenima, kada sve veći broj građana, posebice mladih, napušta ove krajeve?

Itekako smo svjesni trenutka u kojem se nalazimo i odgovornosti koja je na nama. Istina, depopulacija je svakim danom sve ozbiljniji problem, ali nažalost ne i jedini. Ipak, za sve postoji rješenje ukoliko imate prave motive, kvalitetan program i što je najvažnije potporu birača. A ima li većeg motiva od navedenog- opstanak, ostanak i razvoj u interesu hrvatskoga naroda, ali ne na štetu drugih naroda.
Naš program ima jasnu viziju- opstati i razvijati se kako bi sačuvali naše obitelji, naš narod i našu Domovinu jer BiH je naša Domovina. Mi nemamo rezervne kako bi nam neki htjeli imputirati.
Obitelj, narod i Domovina ishodište su našeg programa bez obzira o kojoj javnoj politici se radi- od gospodarske i investicijske politike preko politike obrazovanja, socijalne skrbi, zaštite digniteta Domovinskoga rata do politike očuvanja i razvoja kulture i sporta.
Pokretanje gospodarstva i poticanje investicija s ciljem ravnomjernog razvoja i većeg zapošljavanja mladih, jačanje prometne i komunalne infrastrukture, poticanje malog i srednjeg poduzetništva, poljoprivrede, turizma i njihovo umrežavanje sa središtima znanja, glavne su točke gospodarskog programa HDZ BiH i koalicije stranaka HNS-a.
Samo jako i konkurentno gospodarstvo, uz kvalitetno obrazovanje, jamstvo je našeg opstanka, rasta i socijalne pravde.
Uvjeren sam kako imamo dostatno snage, znanja i pravih motiva, ali i da će nam naši birači, hrvatski birači, dati puni legitimitet njihovog predstavljanja u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na svim razinama i da ćemo vrlo brzo krenuti u operacionalizaciju našeg izbornog programa- programa za O(P)STANAK I RAZVOJ.
Uz jako gospodarstvo spomenuli ste kvalitetno obrazovanje, ali i socijalnu pravdu. Kako ocjenjujete postojeći obrazovni sustav i što HDZ BiH i koalicija stranaka HNS-a planira poduzeti kako bi naše obrazovanje postalo konkurentnije na tržištu rada? Kako do veće socijalne pravde i bolje zaštite najranjivijih društvenih skupina?
Budući sam i sveučilišni profesor duboko sam svjestan što obrazovanje znači i predstavlja za naš razvoj. Koliko god to zvučalo kao fraza, jasno je da bez kvalitetnog sustava obrazovanja nema niti gospodarskog rasta, smanjenja nezaposlenosti, ni zaustavljanja depopulacije ovog područja.
Dugotrajna nezaposlenost stalna je boljka našeg društva, a jedan od uzroka je i činjenica da su kompetencije stečene u procesu formalnog školskog obrazovanja često zastarjele, što ih čini manje konkurentnima na tržištu rada.
Taj postojeći nesklad između obrazovnog sustava i tržišta rada, između obrazovanja i zapošljavanja, dovodi do neodrživosti u oba sustava- deficita i suficita kadrova.
U vođenju obrazovne politike cilj nam je reforma obrazovnog sustava kako bi mladi kroz obrazovanje dobijali vještine i znanja koja traži tržište rada, ali i da zaživi praksa cjeloživotnog obrazovanja kroz dokvalifikacije i prekvalifikaciju prema potrebama tog istog tržišta rada.
U protivnom, ne budu li imali mogućnost zapošljavanja, mladi, ali ne samo oni, i dalje će napuštati ovaj kraj, a to je ono što želimo spriječiti i sačuvati naše obitelji koje ćemo štititi i nastavkom vođenja proaktivne politike u području socijalne skrbi o obitelji, posebice obitelji s djecom i zaštite majčinstva, ali i osoba s posebnim potrebama i invaliditetom, zaštite prava branitelja i stradalnika.
Kada je riječ o socijalnoj pravdi, uvjet svih uvjeta je snažno gospodarstvo. Mi smo i u ovom mandatu koji je na izmaku, uspjeli osigurati gospodarski razvoj koji je omogućio provedbu nekoliko mjera jačanja socijalne uključenosti i solidarnosti, kako kroz uvođenje mjera zaštite obitelji s djecom (donošenjem Zakona o zaštiti obitelji s djecom nakon dvadeset godina čekanja- 4 prava: dječji doplatak, naknada za majke u radnom odnosu, novčana potpora za nezaposlene majke) tako i kroz potporu reintegraciji branitelja ( kroz programe doškolovanja, prekvalifikacije i samozapošljavanja branitelja, kao i i sufinanciranja zapošljavanja djece poginulih branitelja), stipendije za studente i subvencije njihovog smještaja u studentske domove kao i subvencije prijevoza učenika u ovoj županiji, uvođenje asistenata u nastavi. S tim ćemo nastaviti i nakon općih izbora, 7. listopada.
Premijeru Herceg, kako bi, prema Vašem sudu, trebalo funkcionalno urediti Bosnu i Hercegovinu?

Mislim da postoji opći konsenzus oko činjenice da postojeće rješenje nije i najsretnije i da ga treba žurno mijenjati.
Stajalište HDZ BiH je poznato o tim pitanjima, nije se mijenjalo što dokazuje i dosljednost i vjerodostojnost HDZ BiH potvrđena i kroz HNS.
Ishodište svih novih rješenja mora biti osiguranje stvarne konstitutivnosti naroda i jednakopravnosti građana, a nakon toga izgradnja funkcionalnije države.
Cjelovit konsenzus HDZ –a BiH i koalicije stranaka HNS-a oko tih pitanja jasno je pretočen i u izborni program u kojem je, bez imalo zadrške, jasno kazano kako se zalažemo za novi državni Ustav, administrativno preuređenje i državu sačinjenu od četiri ili više teritorijalnih jedinica, sa Sarajevom kao distriktom.
Uvjet svih uvjeta, crta ispod koje nećemo ići, je konstitutivnost i jednakopravnost hrvatskoga naroda koja mora zaživjeti do kraja. Ključni preduvjet svih ozbiljnijih aktivnosti u BiH je osigurati da drugi ne biraju naše predstavnike, odnosno postići da svatko bira svoje, a poštuje tuđe.
Gospodine Herceg, što bi bilo Vašom porukom biračima?

Nedjelja, 7. listopada 2018. godine je dan kada narod mora dati legitimitet onima koji će ga u iduće četiri godine zastupati u Predsjedništvu BiH, na državnoj, entitetskoj i županijskoj razini vlasti.
Pozivam Vas da iziđete na izbore, iskoristite svoje biračko pravo i ne dopustite da drugi biraju i odlučuju u Vaše ime.
Legitimitet hrvatskim, izabranim zastupnicima možete dati jedino Vi- Hrvatice i Hrvati.
U proteklom mandatu, zajedništvom HDZ BiH i koalicije stranaka HNS-a pokazali smo da imamo kvalitetna rješenja za stabiliziranje javnih financija; pokretanje gospodarskog razvoja; zaštitu branitelja i vrijednosti Domovinskoga rata; zaštitu i unaprijeđenje zdravlja i položaja naših obitelji, mladih i socijalno ugroženih kategorija; ali i unaprijeđenje obrazovanja i kulture kao bitnih sastavnica našeg nacionalnog identiteta.
Spremni smo nastaviti započeto. Imamo kvalitetan i realan program, sposobne i obrazovane mlade ljude koji su spremni preuzeti i osobnu i političku odgovornost za o(p)stanak i razvoj na ovim prostorima.
Kako bi to ostvarili treba nam Vaše povjerenje, treba nam Vaša potpora na svim razinama vlasti, od izbora hrvatskoga člana Predsjedništva BiH do izbora zastupnika u županijskoj Skupštini.
Zato Vas pozivam da u nedjelju, 7. listopada 2018. godine iziđete na izbore i svojim glasom date potporu jedinom zajedništvu- Zajedništvu hrvatskoga naroda i HDZ BiH i koalicije stranaka HNS-a.