OTVOREN VIRTUALNI SAJAM BRANITELJSKIH ZADRUGA U HNŽ

 

Mostar, 19. lipnja 2020.Na dvodnevnom Virtualnom sajmu braniteljskih proizvoda u HNŽ, koji je svečano otvoren danas u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača, čak 34 izlagača predstavlja više od 100 svojih proizvoda. Svečanosti otvaranja nazočilo je mnoštvo predstavnika vlasti, od federalne do općinske razine, te braniteljskih udruga i izlagača sajma.

Ministarstvo za pitanja branitelja HNŽ i Referalni centar ˝Branitelj zadrugar˝ danas i sutra organiziraju spomenuti događaj na web stranici www.rc-braniteljskiproizvodi.info uz misao vodilju ˝Sjeti se hrabrosti, svjedoči vrijednosti. Kupuj braniteljsko˝. Kako su istaknuli organizatori, cilj sajma je buđenje poduzetničkoga duha u braniteljskoj populaciji koje, uz učinak radno terapijskog djelovanja, donosi obostrano dobro zajednice i obiteljskim braniteljskim gospodarstvima.

Oliver Soldo, ministar za pitanja branitelja u HNŽ naglasio je da su se, zbog nemogućnosti osobnih kontakata u trenutnoj higijensko-epidemiološkoj situaciji, odlučili za digitalno komuniciranje proizvođača s građanima – potencijalnim kupcima te da su na web stranici predstavili što branitelji proizvode. Napomenuo je kako je ovdje riječ o projektu na kojem Ministartvo radi već dugi niz godina, a koji je zapravo nastavak rada na upošljavanju i samoupošljavanju branitelja.

˝Ovo je značajan iskorak u promoviranju i plasmanu braniteljskih proizvoda. Pet smo godina ulagali i kapacitirali u branitelje i braniteljske zadruge kako bi oni bili uspješni u proizvodnji, a sada smo im dužni pomoći da svoje proizvode plasiraju na tržište˝, rekao je ministar Soldo dodavši da je želja da branitelji izbjegnu nemilosrdnu tržišnu konkurenciju i tržne centre te da svježina njihovih proizvoda bude komparativna prednost jer bi u roku od 24 sata proizvod stigao ˝s njive na trpezu˝.

Na sajmu svoje proizvode predstavlja 34 izlagača, od kojih je većina iz Hercegovačko-neretvanske županije, a tu su i gosti izlagači iz Zapadno-hercegovačke, Herceg-bosanske i Srednjo-bosanske županije te Republike Hrvatske. Braniteljske zadruge ili pak opća poljoprivredna gospodarstva te drugi oblici organiziranja nude više od 100 proizvoda, uključujući biljne (proizvodnja i prerada voća i povrća) i animalne proizvode (pčelarstvo i proizvodi od meda) te proizvode od ljekovitog bilja, ali i raznih proizvoda obrta i zanata.

Damir Radić, direktor RC ˝Branitelj zadrugar˝, pozvao je sve da posjete web stranicu, na kojoj su predstavljeni kvalitetni, domaći i ekološki uzgojeni braniteljski prozvodi te da na takav način budu podrška braniteljima u njihovoj proizvodnji.

Podsjetimo, ovogodišnji virtualni sajam je nastavak na dva Sajma braniteljskih zadruga u HNŽ, koja su održavana u ulici Nikole Šubića Zrinjskog. Pridružite nam se i trećem sajmu braniteljskih zadruga te na web stranici www.rc-braniteljskiproizvodi.info provjerite s čime se bave i što su vrijedne braniteljske ruke sposobne kreirati.