Otvorena šesta Međunarodna ljetna škola na Sveučilištu u Mostaru

 

Na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru svečano je otvorena šesta Međunarodna ljetna škola u organizaciji norveškog sveučilišta ”University College of Southeast Norway”, Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta ”Džemal Bijedić”.

Prorektorica za međunarodnu suradnju SUM-a prof. dr. sc. Sanja Bijakšić je istaknula kako joj je zadovoljstvo što Sveučilište po treći put sudjeluje u organiziranju Međunarodne ljetne škole. „Iduća dva tjedna mi ćemo postati svijet u malom, naime osim studenata Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta Džemal Bijedić tu su i studenti iz Norveške, Japana, Italije, Austrije, Turske i Njemačke“, objasnila je Bijakšić.

Direktor programa ljetne škole Prof. dr. Lars Petter Soltvedt sa sveučilišta ”University College of Southeast Norway” je naglasio kako cijeni činjenicu da se svake godine povećava broj studenata koji su zainteresirani za ovu školu.

Studenti će biti podijeljeni u dvije grupe čija će predavanja sljedeća dva tjedna biti organizirana na Ekonomskom i Pravnom fakultetu SUM-a, a predavači su prof. dr. Lars Petter Soltvedt i Prof. dr. Arnt Farbu.

Prof. Dr. Sc. Arnt Farbu sa sveučilišta ”University College of Southeast Norway” je kazao da tema ove godine plastični otpad te da su bazirani i na marginaliziranu radnu snagu.

Predsjednik studentskog zbora sveučilišta ”University College of Southeast Norway” Kim Andrew Hellevammen je kazao kako ga raduje što može vidjeti suradnju i zbližavanje studenata iz Norveške i grada Mostara. „Suradnja traje već šest godina tako da je veza između sveučilišta vrlo jaka. Sastajem se i s predsjednikom Studentskog zbora SUM-a i tu se nadam ostvariti lijepe odnose“.

Studenti će imati prigodu dva tjedna slušati predavanja iz područja društvenih znanosti zašto im je potrebno znanje engleskog jezika te će na koncu imati završni ispit nakon čega će dobiti odgovarajuće certifikate. Kolegiji na koje se odnosi predavanje su Socijalno poduzetništvo i Međunarodna ljudska prava. Svaki od kolegija nosi 7,5 ECTS bodova koji se priznaju izvan granica BiH.

Ured za odnose s javnošću

 

AUDIO: Sanja Bijakšić