Parlamentarci u BiH traže što brže razjašnjavanje navodne špijunske afere

 

SARAJEVO, 26. rujna 2017. (Hina) – Članovi parlamentarnog povjerenstva za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA) Sadik Ahmetović i Darko Babalj ocijenili su u utorak kako je nužno što prije sazvati sastanak tog tijela na kojemu bi se razjasnile sve dvojbe vezane za akcije što ih provode bosanskohercegovački obavještajci.

U odvojenim izjavama novinarima u Sarajevu Ahmetović, koji je neovisni zastupnik u Zastupničkom domu parlamenta BiH, te Babalj, koji je zastupnik ispred Srpske demokratske stranke (SDS), kazali su kako očekuju što brže sazivanje parlamentarnog povjerenstva jer je nužno razjasniti ima li utemeljenosti u optužbama o navodnom nezakonitom prisluškivanju hrvatskih dužnosnika i gospodarstvenika koje su se pojavile u medijima.

Proceduralni problem u sazivanju sjednice je to što parlamentarno povjerenstvo za nadzor nad OSA-om trenutačno nema predsjedatelja, jer je s te dužnosti zbog zloporabe položaja i ovlasti ranije smijenjen Nikola Špirić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na čijem je čelu Milorad Dodik, a novi predsjedatelj još nije izabran.

Babalj drži kako to nije razlog da se navodna špijunska afera ne razjasni jer ovlasti za sazivanje sjednice imaju zamjenici predsjedatelja, u ovom slučaju HDZ-ov Bariša Čolak i SDA-ov Safet Softić.

“To treba riješiti kao što se riješilo u slučaju afere ‘Ušće'”, kazao je Babalj podsjećajući na sličnu navodu aferu iz 2016., kada su se pojavile optužbe da je OSA-a nezakonito prisluškivala srbijanske dužnosnike.

Provedeni nadzor pokazao je kako te tvrdnje nisu bile točne.

Sadik Ahmetović je također ocijenio kako je parlamentarno povjerenstvo pravo mjesto na kojemu bi cijela navodna afera trebalo razjasniti, a istaknuo je kako osobno drži da je riječ o izazivanju skandala s određenim političkim ciljevima.

“Ja smatram da nije bilo prisluškivanja zvaničnika Hrvatske ali ne mogu tvrditi da nije bilo prisluškivanja onih koji na bilo koji način krše zakon, a nalaze su se unutar države BiH i prijetili su počinjenjem ili čine kaznena djela”, kazao je Ahmetović.

Parlamentarci su ove ocjene iznijeli u vrijeme kada se u Sarajevu iza zatvorenih vrata sastao Izvršno-obavještajni odbor BiH, tijelo koje koordinira obavještajne operacije, a čine ga predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i njegovi zamjenici Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović.

Na sastanak s njima pozvan je i ravnatelj OSA-e Osman Mehmedagić.

Nije bilo službenih informacija o čemu su točno razgovarali, no pretpostavka je kako je na dnevnom redu bila upravo afera s navodnim prisluškivanjem hrvatskih dužnosnika i gospodarstvenika.

(Hina) xrmav ybr