Plenković: Donošenje zakona o obnovi Zagreba jedna od prvih zadaća Vlade

ZAGREB, 16. srpnja 2020. (Hina) – Mandatar Andrej Plenković predstavio je u četvrtak strukturu nove Vlade u kojoj će biti 16 ministarstava, poručivši da želi što brže sazivanje Hrvatskoga sabora, a donošenje zakona o obnovi Zagreba bit će jedna od prvih pet konkretnih stvari koje će Vlada napraviti.

“Pred Hrvatskom je puno zahtjevnih izazova, prije svega političkog, ali isto tako ekonomskog, financijskog i javnozdravstvenog karaktera, stoga je naš cilj da što prije idemo u novi saziv Hrvatskoga sabora”, rekao je Plenković na Pantovčaku nakon što mu je Predsjednik Republike Zoran Milanović dao mandat za sastavljanje nove Vlade.

Najavio je da će se konstituirajuća sjednica Hrvatskog sabora održati u srijedu, 22. srpnja.

Zakon o obnovi Grada Zagreba jedan od prvih koraka Vlade

Vezano za prve korake Vlade nakon konstituiranja novog Sabora, Plenković je rekao da će donošenje zakona o obnovi Zagreba biti jedna od prvih pet konkretnih stvari koje će Vlada napraviti.

Prvo je u planu donošenje odgovarajućeg zakonskog okvira koji će biti podloga za predstavljanje nove Vlade, zatim predstavljanje programa Vlade te, odmah u četvrtak, izglasavanje povjerenja Vladi. Nakon toga će biti prva sjednica nove Vlade na kojoj će prijedlog zakona o obnovi Zagreba uputiti u prvo čitanje.

“Na njemu se intenzivno radilo, održana je široka javna rasprava i zakon je usuglašen na razini resora. Ostale su još neke nijanse da dogovorimo tijekom idućega tjedna”, rekao je Plenković dodavši da su uz zakonski okvir važna i sredstva, koja će naći prije svega u međunarodnim izvorima.

Stanje u državnoj blagajni je dobro, ustvrdio je Plenković i podsjetio na gospodarske mjere koje je Vlada donijela za pomoć gospodarstvu u vrijeme pandemije koronavirusa uz kredite koji su uzimani po najpovoljnijim mogućim uvjetima.

Kada se oformi Vlada, dodao je, morat će se prilagoditi određene stavke proračuna, a očekuje da će Vlada nastaviti osiguravati financijsku stabilnost i krenuti u porezna rasterećenja te da će do kraja mandata ostvariti ulazak u eurozonu.

O Milanoviću: U interesu nam je raditi u korist građana 

Upitan znače li teška vremena koja slijede da nećemo gledati “tvrdu kohabitaciju” između Plenkovića i Milanovića, premijer je ustvrdio da se radi o suradnji kako bi se pronašla rješenja koja su u interesu hrvatskih građana za sve ono što temeljem ustavnih i zakonskih ovlasti trebaju raditi zajedno.

Dodao je kako je iza nas intenzivni izborni ciklus, a na hrvatskom političkom prostoru, osim lokalnih izbora, jedna je sasvim druga situacija i perspektiva.

“Što se tiče političkih stavova i nekih pitanja u kojima se razlikujemo te će razlike ostati, ali imamo dovoljno životne i političke zrelosti da u ovakvim okolnostima, kada nam slijede zajedničke četiri godine rada, možemo postizati suglasje na način koji je dobar i konstruktivan za hrvatsko društvo”, poručio je Plenković.

Upitan može li javnost u novom mandatu Vlade očekivati rješavanje problema pozdrava “Za dom spremni”, tim više što će potpredsjednik Vlade biti iz redova srpske nacionalne manjine, odgovorio je kako je to pitanje regulirano našim zakonima i presudama, te da smo napravili velike iskorake.

“Moja želja kao predsjednika HDZ-a je da svi manjinski zastupnici podrže Vladu. Činjenica je da smo mogli razgovarati s nekim drugim partnerima, i to smo ostavili za druga vremena jer su se ti potencijalni partneri tijekom kampanje ponašali na neprihvatljiv način, uvjetovavši ili praktički ucjenjujući HDZ kako da vodi Vladu”, objasnio je Plenković dodavši da su zato išli na suradnju sa zastupnicima s kojima su surađivali proteklih godina.

Oni koji u budućnosti žele podržavati pojedine zakonske prijedloge, proračun ili druge mjere koje će Vlada predlagati to mogu čini samoinicijativno, javno i transparentno, poručio je premijer.

U novoj Vladi će biti 16 ministarstava

Vezano za smanjenje broja ministarstava rekao je kako je to najavljeno još u izbornoj kampanji. “Mislimo da je Vlada s manjim brojem članova jednostavnija za upravljanje, dakle imat ću vremena posvetiti se svakom od resora. Bit će nešto manje dužnosnika i tu će doći do određene racionalizacije”, istaknuo je Plenković.

Što se tiče broja službenika u ministarstvima, dodao je da racionalizacija ne znači automatski da će zbog preustroja imati manje ljudi.

Plenković je najavio da će Vlada imati četiri potpredsjednika, uz dosadašnje Davora Božinovića i Zdravka Marića novi potpredsjednici su Tomo Medved i Boris Milošević.

Najavio je i da će u novoj Vladi biti 16 ministarstava, četiri manje nego do sada. Spajaju se dosadašnja ministarstva pravosuđa i uprave, a Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja s Ministarstvom državne imovine.

Spojit će i Ministarstvo rada, mirovinskog sustava sa sektorom socijalne politike, a ministarstvo kulture će u nazivu nositi i medije. Imat ćemo Ministarstvo turizma i sporta te Ministarstvo gospodarstva i održivoga razvoja, koje će uključiti resore gospodarstva, energetike, klimatskih promjena i zaštite okoliša.

Imena novih ministara nakon sastanka HDZ-a u ponedjeljak

Nepromijenjena ostaje struktura za Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo hrvatskih branitelja, Ministarstvo financija, potom obrane, poljoprivrede, fondova Europske unije i regionalnog razvoja, te vanjskih i europskih poslova te Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Ministarstvo zdravstva.

Imat ćemo i Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Središnji državni ured za javnu nabavu te Središnji državni ured za demografiju i mlade kao novo tijelo.

Plenković je najavio da će imena novih ministara službeno objaviti nakon sastanka središnjih tijela HDZ-a u ponedjeljak.

(Hina)