POČELA 131. SJEDNICA VLADE FEDERACIJE BiH

 

Sarajevo, 7.12.2017.Vlada Federacije BiH će se na današnjoj sjednici, koja je počela u Sarajevu, izjasniti o prijedlozima 17 odluka o dodjeli nagrada sportistima, sportskim radnicima i klubovima i udruženjima iz Federacije BiH za ostvarene vrhunske sportske rezultate na međunarodnim takmičenjima, u ukupnom iznosu od 181.750 KM.
Na dnevnom redu je i utvrđivanje koncesionih naknada za četiri korisnika za crpljenje mineralne ili vode namijenjene javnom snabdijevanju u Tešnju, Kiseljaku, Travniku i Zenici.
Vlada će razmatrati izvještaj o izvršenoj reviziji verifikacije stare devizne štednje za 2016. godinu, te informaciju o aktivnostima mjerodavnih tijela Federacije BiH, kantona i kliničkih centara u Federaciji BiH na izradi ugovora o međusobnim pravima, obvezama i odgovornostima osnivača kliničkih centara, s fokusom na preuzimanje financijskih obveza spram preuzetih osnivačkih prava.
Pred članovima Federalne vlade je i informacija o stanju izvršenja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koje se odnose na prekomjernu dužinu trajanja postupka pred redovnim sudovima. Kako je, između ostalog, navedeno, Ustavni sud BiH donio je veliki broj odluka koje se odnose na prekomjernu dužinu trajanja postupka pred redovnim sudovima, a kojima je utvrđena povreda prava iz Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, te prava na djelotvoran pravni lijek u vezi s pravom na pravično suđenje u razumnom roku.

URED ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU