Potpisana Pisma prihvata ugovora za VE Mesihovina

 

Rama – U strojarnici HE Rama 17. ožujka 2016. upriličena je svečanost potpisivanja Pisamā prihvata za Vjetroelektranu Mesihovina. Kao posebni gosti na svečanosti bili su veleposlanik Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini, dr. Christian Hellbach i predstavnik Njemačke razvojne banke (KfW-a) u Sarajevu dr. Matthias Schmidt-Rosen i drugi gosti.
Tom se svečanost želio obilježiti i kraj uspješnoga projekta rekonstrukcije HE Rama u onom dijelu koji je sufinancirala Savezna Republika Njemačka. Rekonstrukcija naše najveće hidroelektrane nakon 40 godina eksploatacije počela je prije osam godina potpisima financijskih sporazuma. U realizaciju je toga Projekta investirano: 7.000.000 eura koji predstavljaju donaciju Njemačke vlada kao doprinos projektu; 10.000.000 eura kredita KfW-a; 2.854.880 eura donacije F BiH kao doprinos projektu i vlastitih sredstava EPHZHB-a u iznosu 8.127.925 eura. Zbog iznimne složenosti rekonstrukcije elektrane, njezine važnosti u sustavu ovoga poduzeća i činjenice da je tijekom rekonstrukcije dio elektrane bio u pogonu, poslovi rekonstrukcije podijeljeni su prema dijelovima postrojenja i to u tri ugovora. Tako je prije četiri godine završeno GIS postrojenje; godine 2013. završeni su radovi na agregatu br. 1 s pripadajućim blok transformatorom, a agregat br. 2 završen je prošle godine.
Nakon usvajanja konačnoga izvješća konzultanta na rekonstrukciji, projekt rekonstrukcije HE Rama bit će završen čime je ta elektrana postigla visoku pogonsku spremnost s produženim radnim vijekom za još 30 godina.

Pisma prihvata ugovora za VE Mesihovinu koji se odnose na 22 vjetroagregata s temeljima i TS 20/110 kV Gornji Brišnik s priključkom na elektroenergetski sustav i za internu kabelsku mrežu potpisali su generalni direktor Elektroprivrede HZ HB mr.sc. Marinko Gilja i izvršni direktor za proizvodnju električne energije Ilija Đolo, dipl.ing.stroj.
Potpisivanjem ovih pisama za Ugovor za 22 vjetroagregata s temeljima dodijeljen je Konzorciju Siemens u iznosu od 71 milijun i 940.000 eura, a za Ugovor za TS 20/110 kV Gornji Brišnik Konzorciju ABB d.o.o., Hrvatska i Elektrocentar Petek d.o.o. u vrijednosti od oko 4 milijuna i 275.000 eura. Završetak projekta VE Mesihovina očekujemo krajem 2017. godine, a i današnje potpisivanje ovih pisama još je jedna potvrda dobre suradnje koje naše poduzeće ima s Njemačkom razvojnom bankom, naglasio je generalni direktor u svom obraćanju prije potpisivanja.
Veleposlanik SR Njemačke dr. Christian Hellbach zahvalio je domaćinima na prijamu i istaknuo je dobru suradnju dviju država koja je i rezultirala, između ostaloga, i s ta dva projekta. Projekti predstavljaju ulaganje u budućnost i održivi razvoj u što Njemačka ulaže znatna sredstva u Bosni i Hercegovini, istaknuo je veleposlanik dr. Hellbach. Sve te aktivnosti imaju za cilj približavanja BiH Europskoj uniji i izrazio je nadu u uspješan završetak drugih projekata, posebice VE Mesihovina.
Inače, za projekt VE Mesihovina, Njemačka vlada donirala je 1.000.000 eura, ostala su sredstva osigurana iz kredita od KfW-a u iznosu 71.000.000 eura, a Elektroprivreda HZHB je osigurala vlastita sredstva potrebna za završetak projekta.

Sektor korporativnih komunikacija