Potpisani sporazumi o provedbi Programa ciljanih zdravstvenih pregleda branitelja i Programa psihosocijalne pomoć

MOSTAR, 9. svibnja (FENA) – U Mostaru su u četvrtak potpisani sporazumi o provedbi Programa ciljanih zdravstvenih pregleda branitelja i Programa psihosocijalne pomoći i zaštite mentalnog zdravlja branitelja.

Sporazume su potpisali ministar za pitanja branitelja u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Oliver Soldo, predstavnici domova zdravlja s područja županije (Mostar, Stari Grad, Prozor-Rama, Konjic, Čitluk i Stolac) te predstavnici centara za mentalno zdravlje koji djeluju pri Domu zdravlja Mostar i Domu zdravlja Mostar Stari grad.

Riječ je o nastavku aktivnosti Ministarstva za pitanja branitelja HNŽ-a na poboljšanju zdravstvene skrbi braniteljske populacije u dijelu prava iz područja zdravstva kroz pravo na medicinsku prevenciju i rehabilitaciju.

Ministarstvo za pitanja branitelja HNŽ-a sljedećih dana raspisat će javni oglas kojim će pozvati sve branitelje da se prijave na ove projekte, a u suradnji s domovima zdravlja organizirat će skupine branitelja koji će dolaziti na dogovorene medicinske tretmane.

– Na taj način pratit ćemo i statistiku i imati stvarniji uvid u zdravstveno stanje branitelja kako bi te programe mogli unaprijediti uz pomoć Vlade i Skupštine HNŽ-a – poručio je ministar Soldo.

On je istaknuo da je resorno ministarstvo, kroz sustavno praćenje zdravstvenog stanja branitelja, uočilo trend porasta zdravstvenih problema, ali i značajan porast smrtnosti branitelja na području Županije, pa je stoga odlučilo organizirati preventivne zdravstvene preglede kako bi se u što ranijoj fazi otkrile bolesti.

– Očekujem da do kraja godine u svim županijskim općinama profunkcioniraju preventivni zdravstveni pregledi, a u narednih par godina da se razviju i centri za mentalno zdravlje i na sjeveru i jugu županije kako bi skrb o braniteljima bila potpuna – dodao je ministar.

Po riječima ravnatelja Doma zdravlja Mostar dr. Maria Kordića, ciljana skupina za zdravstvene preglede su branitelji koji nekoliko godina nisu bili kod liječnika.

– Ovim ih želimo motivirati kroz olakšice u pregledima, odnosno kroz organizirani sustav način pregleda, da pristupe ili preveniraju napredak ili nastanak bolesti, te time olakšaju i sebi i društvu – poručio je dr. Kordić.

Dr. Nada Bazina, koja je dio stručnoga tima za izradu programa preventivne zaštite mentalnoga zdravlja, složila se o nužnosti podizanja svijesti o važnosti zdravog življenja i praćenja rizičnih faktora oboljenja.

– Psihosocijalna pomoć koja će se pružati u centrima za mentalno zdravlje je najkompleksniji dio svega, ali mi smo potpuno kadrovski osposobljeni da pružimo takvu vrstu pomoći ovoj populaciji – rekla je dr. Bazina.

Podsjeća da su i dosada radili s braniteljima, ali ne organizirano kao što će to biti slučaj ubuduće.

Inače, Ministarstvo za pitanja branitelja HNŽ-a u ovoj proračunskoj godinu za doprinos u zdravstvu izdvojilo 100.000 maraka za preventivne zdravstvene preglede i 50.000 maraka za brigu o mentalnom zdravlju branitelja.

Također, Ministarstvo je za one branitelje koji nisu mogli biti osigurani po drugom osnovu, izdvojilo nešto više od 270.000 konvertibilnih maraka i osiguralo 2.252 korisnika.

Za medicinsku prevenciju i rehabilitaciju u prethodnoj godini utrošilo je oko 120.000 maraka. Na banjsko liječenje poslano je 180 korisnika, a za ortopedska i druga pomagala utrošeno je oko 40.000 maraka za trideset korisnika. Za jednokratno novčano liječenje izdvojena je oko 330.000 maraka, a takvu pomoć zatražilo je i dobilo 1.543 branitelja.

U tekućoj godini u županijskom proračunu uvećana su sredstva za sve spomenute stavke.

 

AUDIO: Oliver Soldo