Čović: Nema razloga da do 15. prosinca ne odgovorimo na Upitnik

 

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović je danas u Sarajevu, na druženju s novinarima, kazao da nema ni jednog razloga da Bosna i Hercegovina ne stigne do 15. prosinca odgovoriti na Upitnik Europske komisije, ako se bude radilo tempom kojim je rađeno zadnjih 15-tak dana.

– Čak smo došli do te pozicije, ako bi to učinili s pouzdanjem da ćemo završiti, da bi visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini čak došla osobno u Sarajevo da joj tada predamo takav jedan dokument – naveo je Čović.

Dodao je da uz to postoje još dva uvjeta za kandidatski status. Jedan od njih su trošarine “koje moramo riješiti ne samo zbog svjetskih financijskih institucija, prije svega MMF-a, ali ne samo MMF-a jer se sad to veže i za sve druge financijske institucije”.

Čović ističe da je to postao “jedan praktičan uvjet za naš kandidatski status”.

Naveo je da bi do kraja godine trebali imati usvojene proračune na svim razinama vlasti, misleći na Federaciju BiH, 11 vlada odnosno parlamenata, kao i RS, Distrikt Brčko i razina BiH.

– To je također jedan uvjet koji nije definiran na taj način, ali bi on bio odraz političke stabilnosti u BiH. Uvažavajući činjenicu da nemamo parlamentarne većine, da imamo puno problema oko toga, ipak usvajanjem proračuna ponudili bi jedan takav osjećaj i mislim da bi se time stvorio dojam da možemo s pravom očekivati taj kandidatski status – izjavio je Čović.

 

AUDIO: Dragan Čović

Odgovori