Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara: Bošnjaci se nadaju da će zakon o izbornim jednicima nametnuti OHR

Prijedlog Zakona o izbornim jedinicama, koji su nasilno, bez Hrvata, usvojile u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH bošnjačke stranke, možda i može proći i u Domu naroda FBiH, ali konačno odobrenje i potpis od predsjednika FBiH Marinka Čavare neće dobiti. O ovoj, ali i ostalim temama razgovarali smo upravo s prvim čovjekom spomenutog entiteta.

Vi mjesecima pozivate sudionike vlasti na sastanke. Postoji li ta vlast više?

– Vlast postoji, ali zadnji potezi dominantno bošnjačkih stranaka upućuju na želju da vlast funkcionira samo kako oni žele. Ali ne može. Postoji Ustav FBiH, Ustav BiH. Drugo je njihova želja da sve to ponište i naprave nešto što samo njima odgovara.

Kako će uopće FBiH funkcionirati iduća četiri mjeseca, odnosno do izbora?

– Ja, kao predsjednik FBiH, ali i svi hrvatski dužnosnici ulažemo mnogo napora kako bi institucije nastavile funkcionirati. Želimo poslati poruku da smo stabilni, ali u ovakvim okolnostima teško te poruke stižu do javnosti. I kad šaljemo takve signale, pojavljuje se destrukcija bošnjačkih stranaka i stvara se ozračje gdje se postavlja pitanje ima li vlasti uopće. Nažalost, do izbora ćemo se baviti sličnim problemima. Nadam se kako nakon izbora nećemo imati još lošije stanje, imajući na umu da nije provedena odluka Ustavnog suda i izmijenjen Izborni zakon.

Je li suludo više razmišljati o nekakvom kompromisu?

– Bošnjačke stranke, kršeći odluku Ustavnog suda, istu žele provesti. Teško je razumjeti taj apsurd. Stanje se mora normalizirati, kao i odnosi stranaka. Istodobno, moraju se poštovati prava konstitutivnih naroda. Očito to sad ne ide i treba tražiti druga rješenja.

Bošnjačke stranke vas sada označavaju kao najveću prijetnju demokraciji. Je li to točno?

– Već 20 dana počela je “baražna paljba” po meni kroz priču kako ja blokiram demokratske procese, zakon koji donosi blagostanje. Bošnjačke strane to tako predstavljaju. Činjenica je da je suprotno poslovniku Zastupnički dom usvojio Zakon o izbornim jedinicama. Taj zakon je neustavan također. I to u više svojih članaka. Uzeli su sebi za pravo određivati broj izaslanika u oba doma Parlamenta FBiH. Za Zastupničkim dom uzeli su popis stanovništva iz 2013., a u slučaju Doma naroda inzistiraju na popisu iz 1991. Zakon koji su predložili ima za cilj isključivo zadržavanje mogućnosti Bošnjaka da biraju predstavnike Hrvatima. I ništa više! Sve je to u suprotnosti s odlukom Ustavnog suda koju oni navodno provode.

I što će biti sada?

– Zakon je tek sada došao u Dom naroda i ne zna se kada će se o njemu raspravljati, hoće li biti donesen i što će biti s njim. Rekao sam da ovakav zakon ne mogu prihvatiti jer bih kršio Ustav takvim načinom rada. Ja ću tražiti zakonska rješenja kojima ćemo taj zakon popraviti i spriječiti kršenje Ustava BiH. Priča o blokadi ima za cilj potaknuti visokog predstavnika da on proglasi ovaj zakona. On je to već radio i Bošnjaci ponovno to očekuju od njega. Već im je pomogao prilikom uspostave “platformaške” vlasti kada je ponizio Središnje izborno povjerenstvo BiH, srušio demokratski poredak i ispunio želju bošnjačkih stranaka. Tada su rezultati izbora obezvrijeđeni.

Mislite li kako je moguće da se to ponovi?

– Netko tko je to jednom uradio, vjerojatno može i opet. Ista je osoba na čelu OHR-a. Samo netko drugi treba istražiti zašto se to radi i zašto se uvijek ide na štetu Hrvata.

A zašto visoki predstavnik ne bi prihvatio rješenje koje nudi HNS BiH?

– Tu nije riječ o logici, nego nekim drugim interesima. Sigurno odluke koje oni donose nisu slučajne.

Što će idućih tjedana po tom pitanju učiniti hrvatski dužnosnici u vlasti?

– Kao prvo, očekujem da će stranke za takvo ponašanje biti kažnjene na izborima. Ali vidjet ćemo. Mi samo želimo spriječiti da neustavna rješenja budu usvojena. A upravo to neki pokušavaju učiniti. To moramo spriječiti i ne smijemo se umoriti.

Na ovom primjeru se jasno vidi kakva je istinska pozicija Hrvata u FBiH i kako se bez hrvatskih dužnosnika mogu donositi važne odluke…

– Visoki predstavnici su od Hrvata napravili narod koji može samo sudjelovati u vlasti, ali ne može upravljati tokovima vlasti. U predizbornoj kampanji se osobito čuje kako HDZ BiH nije uradio neke stvari, ali se ne spominje da mi nismo realno mogli utjecati na mnogo toga. Žao mi je što neki to ne razumiju, nego čak idu na ruku protivnicima hrvatskog naroda u BiH i sebe dovode u poziciju petokolonaša.

(vecernji.ba)