Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) održalo 7. sjednicu

Mostar, 14. ožujak 2016. godine: Sedma redovna sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) održana je danas u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Na jednoj od točaka dnevnog reda govorilo se o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, u kojoj je predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović iznio kratki pregled trenutne političke, ekonomske i socijalne situacije u BiH.
Na sjednici Predsjedništva HNS-a raspravljalo se i o detaljima vezanim za prijedloge izmjena Izbornog zakona BiH koje se odnose na izbor članova Predsjedništva BiH, kao i prijedlog izmjena broja izaslanika u Domu naroda BiH te detaljima vezanim za Grad Mostar.
Prijedlozi idu u smjeru da se nikome ne ograničava mogućnost kandidiranja za Predsjedništvo BiH. Predsjedništvo HNS-a ponudilo je dva modela biranja: prvi koji se veže za općine, a drugi prijedlog kroz županije. Ocijenjeno je da i jedan i drugi model može zadovoljiti interese da jedan narod ne bira predstavnike drugom narodu.
Kada je u pitanju struktura Doma naroda BiH, HNS isto predlaže dva modela. Prema prvom, konstitutivni narodi imali bi po pet izaslanika, a predstavnici ostalih jednog, dok bi prema drugom modelu broj izaslanika bio povećan na 42, od čega bi konstitutivni narodi imali po 13 mjesta, a ostali 3.
Što se tiče prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH koje se odnose na Mostar, mostarski gradonačelnik bi se birao u Gradskom vijeću kao i ranije, a bile bi zadržane i postojeće izborne jedinice. Prema prijedlogu stranaka okupljenih oko HNS-a, mijenjao bi se broj mandata koje bi određene izborne jedinice davale što je, bit presude Ustavnog suda BiH koja se odnosi na izborna pravila za Grad Mostar.
Uveo bi se kompenzacijski mehanizam podjele mandata, po uzoru na izborno zakonodavstvo Federacije BiH. U Gradskom vijeću bilo bi 35 mjesta kao i do sada, a što se tiče kvota, predlaženo je minimalno tri predstavnika konstitutivnih naroda, dok bi maksimalni broj bio 17, čime bi se dobila struktura Gradskog vijeća koja otprilike odgovara strukturi stanovništva.
Na održanoj sjednici razgovarano je i samoj pripremi za lokalne izbore, gdje je naglašeno kako se stranke okupljne oko HNS-a moraju očitovati o mogućem zajedničkom izlasku na predstojeće izbore, s tim da će se na idućoj sjednici više o tome raspravljati te donijeti konačan stav.
Predsjedništvo HNS-a osudilo je napad na Duju Šantića, sina nestalog generala HVO-a Vlade Šantića te je pozvao mjerodavne institucije da učine sve kako bi se otkrili napadači i nalogodavci napada.

Ured za informiranje HNS BiH