Predstavljanje knjige „Kraljevska gozba“

U sklopu Mostarskog proljeća 2016. – XVIII. dana Matice hrvatske, u utorak, 10. svibnja 2016. u 19 sati, u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače (gornja dvorana/ amfiteatar), bit će predstavljena knjiga Emila Raspudića „Kraljevska gozba“.

O Kraljevskoj gozbi…

Priče u ovoj knjizi namijenjene su, prije svega, mladim čitateljima, a zasnovane su na povijesnoj podlozi s naših bosanskohercegovačkih prostora. Najprije se to odnosi na priču-esej – Tvrtko I. Kotromanić u Brotnju.

– Za tu priču istražio sam mnoge relevantne povijesne dokumente te sam jedan isječak iz života bana, kasnije kralja Tvrtka, utkao u ovu priču – zapisao je u predgovoru autor Emil Raspudić. Divio se ban Tvrtko prvim dojmovima pitomog Brotnja, a posebno se čudio lampionima pored ceste. Takvo što još nigdje nije doživio. Povorka je u sam sumrak stigla u Suhu. Bana i njegovu pratnju dočekalo je puno broćanskog naroda… Poznato je da se vinova loza uzgajala u ovim krajevima još od doba Ilira i Rimljana. Turski pisac Evlija Čelebija piše o tisućama vinograda oko Mostara… U tom trenutku ban Tvrtko odjednom diže ispred sebe veliki pehar vina i povika: Evo, popij ovaj pehar vina, u dobru volju, moj Držislave. Ovakvog vina nikad nisi pio. Ove ljepote nema nigdje na svijetu…, dojmilo se kralja.

U drugom poglavlju – Takum duhana, u dvanaest priča, opisan je svakidašnji, veoma teški, ali sadržajni život naših predaka od prije pedesetak i stotinu godina.

I na koncu, treći dio donosi Priče za laku noć, pregršt zanimljivih priča za najmlađe. Sve priče u knjizi ilustracijama je obogatio akademski slikar Dalibor Dado Pehar. Knjiga ima nešto više od 160 stranica, tvrdog je uveza, a izdana je u nakladi Matice hrvatske Čitluk.

(O. Cvitković, Večernji list)

 

MATICA HRVATSKA MOSTAR

 

AUDIO: fra Marinko Šakota