Premijer Herceg primio Slavka Lauša, predsjednika Sindikata učitelja HNŽ-a

Mostar, 14. lipnja 2016. Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko – neretvanske županije primio je danas u svom uredu Slavka Lauša, predsjednika Sindikata učitelja HNŽ.

Lauš je predsjednika Hercega upoznao s položajem i materijalnim statusom učitelja u Hercegovačko- neretvanskoj županiji, iskoristivši susret za to da, u ime svih učitelja i drugih članova sindikata kojima je na čelu, zahvali predsjedniku i Vladi Hercegovačko- neretvanske županije na konkretnim aktivnostima na poboljšanju položaja učitelja.

Govoreći o problemima s kojima se učitelji susreću posebno je istaknuo natječaje koji se provode na određeno vrijeme, potom zbrinjavanje tehnološkoga viška,  Zakon o radu, ali i ukazao na  potrebu aktivnijega rada gospodarskog – socijalnoga vijeća Županije, te izrazio uvjerenje u to kako će kroz suradnju i razgovore s resornim ministarstvom i  Vladom, ipak biti iznađena rješenja i za ta i dalje otvorena pitanja.

Predsjednik Herceg je naglasio kako je  današnji susret iskaz spremnosti Vlade za otvoren i konstruktivan dijalog i zajedničko traženje rješenja za sva otvorena pitanja, te  dodao  kako se nada da će u najskorije vrijeme ovakve susrete imati i s ostalim predstavnicima sindikalnih organizacija.

Govoreći o obrazovanju općenito, istaknuo je kako se upravo za  prosvjetu i Ministarstvo unutarnjih poslova, zbog broja djelatnika i poslova koje obavljaju,  iz Proračuna izdvaja najveći dio sredstava.

Također je naveo kako je u Proračunu za 2016. godinu  za Ministarstvo prosvjete i institucije o kojima to ministarstvo skrbi planirano izdvojiti 81.626.660,00 KM, što je oko 42% Proračuna.

”Za ovu Vladu ulaganje u obrazovanje nije trošak, nego najbolje investiranje u budućnost”, kazao je predsjednik Herceg i dodao ”uz proračunska sredstva koja izdvajamo, a koja su vrlo značajna, Vlada je, također,  donijela Odluku o tomu da povoljnim kreditom Svjetske banke, u ovoj i sljedećoj godini, osigura devet milijuna KM za poboljšanje energetske učinkovitosti školskih objekata u našoj županiji”.

”Radi se o projektu uređenja i svojevrsnoga „utopljavanja“ zgrada – promjeni otvora, postavljanju termo-fasada, saniranju krovova i podova te, prema potrebi, izmjeni sustava grijanja i rasvjete, a sve s ciljem stvaranja boljih uvjeta za obrazovanje.”

Predsjednik Herceg, je tijekom razgovor, a naznačio i to da je Vlada ostvarila prvi zacrtani cilj – stabilizirala Proračun.

Taj ostvareni cilj već daje konkretne rezultate.  Plaće i sva druga izdvajanja iz Proračuna uredno se isplaćuju već u prvoj polovici tekućega za prethodni mjesec.

”Vlada je  odlučno krenula u rješavanje desetljeće nagomilavanih problema kada su u pitanju sudske tužbe. Njezine i aktivnosti Županijskog javnog pravobraniteljstva već su dale konkretne rezultate i proračunske uštede”, zaključio je predsjednik Herceg.