PREMIJER NOVALIĆ PRIMIO AMBASADORA IVANCOVA

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu ambasadora Ruske Federacije u BiH Petra Ivancova.

Uz razgovor o reformskim procesima koji su u toku i unapređenju saradnje, posebno na ekonomskom planu, glavna tema bilo je rješavanje klirinškog duga bivšeg Sovjetskog Saveza prema Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, od čega dug prema BiH iznosi 125,2 miliona dolara.

Prema prijedlogu Ministarstva finansija Ruske Federacije, umjesto razmjenom roba, ovaj dug bio bi namiren u novcu. O tome je Vijeće ministara BiH upoznalo Vladu FBiH koja je na 48. sjednici održanoj 7. aprila ove godine zaključila da predložena inicijativa predstavlja dobru osnovu za vođenje pregovora s Ruskom Federacijom s ciljem zaključivanja međunarodnog sporazuma. Ovaj zaključak dostavljen je Ministarstvu finansija i trezora BiH radi provođenja dalje procedure.

– Mi pozdravljamo namjeru Ruske Federacije da bez uslovljavanja namiri ovaj dug i prihvatamo svako rješenje u tom pravcu – rekao je premijer Novalić, te još jednom naglasio da je stav Vlade FBiH upućen Vijeću ministara BiH.

Ruski diplomata informisao  je federalnog premijera o interesovanju ruskih kompanija za privatizaciju državnog kapitala u „Bosnalijeku“.

 

 URED ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU