PREMIJER NOVALIĆ PRIMIO VELEPOSLANIKA PŠENICU

Sarajevo – Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu veleposlanika Slovačke Republike u BiH Jana Pšenicu i njegovog zamjenika Viktora Boreckog.

Na početku razgovora slovački diplomat je izrazio sućut federalnom premijeru povodom nesreće u Banovićima u kojoj je poginuo rudar Nermin Šehić.

U središtu zanimanja veleposlanika Slovačke bile su gospodarske teme, prije svega vezane za Reformsku agendu i dalji koraci koje Vlada FBiH u ovoj godini namjerava poduzeti na njezinoj provedbi.

Kako je naglašeno, Slovačka Republika u drugoj polovici ove godine preuzima predsjedanje Europskom unijom i može pružiti značajnu potporu Bosni i Hercegovini na putu integracije u europsku obitelj država.

Rekavši kako Reformska agenda ima šest poglavlja, Novalić je istaknuo kako je njezina provedba „samo zagrijavanje za 34 poglavlja koja trebamo ispuniti na putu ka Europskoj uniji“.

– Slovačka je izvanredan primjer zemlje koja je provela gospodarske reforme i iz socijalizma u procesu tranzicije napravila veliki iskorak ka stvaranju jake tržišne ekonomije – rekao je federalni premijer.

Posebice je naglasio da je novi Zakon o MIO urađen po takozvanom slovačkom modelu, jer je bio najprimjereniji za situaciju u kojoj je Federacija BiH.

– Mi smo zainteresirani i za druga iskustva i rješenja koja su se pokazala uspješnim u vašoj zemlji, posebice u  privlačenju strateških investitora i pristupa poslovnim zonama. Zato bi nam vaša pomoć u tom segmentu bila značajna jer imate dragocjena iskustva koja i mi možemo primijeniti – rekao je Novalić i iskoristio priliku da pozove potencijalne investitore iz Slovačke da ulažu u beha gospodarstvo.