Premijera “Ćelave pjevačice” u NPM-u: poziv na djelovanja iz grada apsurda

 

Mostar, 12. 9. 2017.Narodno pozorište Mostar novu umjetničku sezonu 2017/2018 svečano će otvoriti premijerom predstave “Ćelava pjevačica” u petak, 15. 9. 2017. u 20 sati na Velikoj sceni. Tekst Eugènea Ionesca režira Lajla Kaikčija. Scenografiju i kostimografiju predstave potpisuje Sabina Trnka, a adaptaciju i dramaturgiju Adnan Lugonić. U predstavi igraju Emir Sejfić, Maja Zećo, Emir Spahić, Dina Mušanović, Andrea Aković i Saša Oručević. Povodom početka nove umjetničke sezone i premijere predstave “Ćelava pjevačica”, u NPM-u danas je održana konferencija za novinare.

Direktor NPM-a Almir Mujkanović najavio je ambiciozniji repertoar i naglasio da NPM u novu sezonu ulazi s optimističnijim i bogatijim programom, sve u cilju ustrajavanja na ideji da se publici pruži kvalitetan umjetnički sadržaj. Uz premijeru “Ćelave pjevačice” – predstave koja će biti neobična ne samo publici u Mostaru nego i mnogo šire – u ovoj sezoni najavio je i nove programe: bogat koncertni program, književne tribine u svrhu promocije lijepe riječi, popularizacije čitanja i živog susreta autora i publike te razmjene gostovanja s drugim teatrima. Tako je za prve programe kada su u pitanju koncerti Mujkanović najavio gostovanje talijanskog muzičara Vinicija Capossele u NPM-u 20. 9., koji se radi u saradnji s Ambasadom Italije u BiH, te 12.10. masterclass i koncert klasične gitare višestruko nagrađivanog bh. umjetnika Sanela Redžića. Književni programi počinju 2. 10. promocijom najnovije knjige Marka Tomaša “Regata papirnih brodova”, a nastavljuje se 7. 10. promocijom knjige Davora Diklića “Teatar u ratnom Sarajevu 1992. – 1995.”, koji NPM radi u saradnji s Internacionalnim teatarskim festivalom MESS i u Mostaru se održava u sklopu programa OFF MESS. “Također, u ovoj sezoni bit će urađena rekonstrukcija fasade na jednom dijelu zgrade Narodnog pozorišta kao i uređenje glumačkih kabina. Možda je to malo, ali za nas je to veliki korak, jer ovaj objekt zaslužuje generalnu adaptaciju”, rekao je Mujkanović.

Umjetnički direktor NPM-a Adnan Lugonić, koji je radio adaptaciju i dramaturgiju predstave “Ćelava pjevačica”, govorio je o važnosti komunikacije među pozorištima i umjetnicima, pa je za NPM značajno da u ovoj predstavi ima dvije gostujuće glumice (Mušanović i Aković). “Predstava ‘Ćelava pjevačica’ je neklasična komedija i vjerujemo da će biti osvježenje za mostarsku publiku, ali da će imati i bogat festivalski život. Mislim da smo napravili dobru predstavu za koju već imamo dogovorena i gostovanja”, rekao je Lugonić.

Rediteljica Lajla Kaikčija naglasila je koliko je pozorište važno za jedan grad. “Srce evropskog grada je pozorište i voljela bih da Mostar doživi potpunu rekonstrukciju, kao i Narodno pozorište, jer je pozorište je bilo svakog grada. Bez pozorišta nema ni grada, a sa pozorištem mi se uzdižemo kao narod koji ima svoju kulturu i tradiciju”. “Ćelavu pjevačicu” nazivaju komadom apsurda, i nigdje nije bilo logičnije postaviti to djelo kao u Mostaru, gradu punom apsurda, rekla je. “Naši likovi pričaju o raznim besmislicama, o ‘senzacionalnim temama’…, a niko ne djeluje, niko ne radi, svi pričaju… Naša poruka je: ‘Do kada ćemo pričati u prazno?’ Ovo je poziv na djelovanje. Svi smo mi Ionescovi likovi iz komada ‘Ćelava pjevačica’”, rekla je Kaikčija.

Glumački ansambl predstave, Emir Sejfić, Maja Zećo, Emir Spahić, Dina Mušanović, Andrea Aković i Saša Oručević, govorio je o zadovljstvu zbog rada na tekstu koji se po prvi put postavlja u Narodnom pozorištu Mostar. “Ova predstava je nešto novo u gradu apsurda i možda baš ona bude napokon nešto normalno”, rekao je glumac Saša Oručević. Glumica Dina Mušanović naglasila je da će rad na predstavi pamtiti osim po sjajnom procesu, i po ljudskosti kolega koje su je u Mostaru dočekale i koju nikad neće zaboraviti, a glumica Maja Zećo je rekla da je potpuno oduševljena pristupom rediteljice Kaikčija tekstu “Ćelava pjevačica” te da nije nimalo slučajno raditi Ionescov tekst u ovom gradu i u ovom vremenu.

Predstava “Ćelava pjevačica”, naglašeno je na konferenciji za novinare, je sasvim sigurno nešto novo u gradu punom apsurda…

Prva repriza predstave je u subotu, 16. 9. 2017., a druga repriza u petak, 22. 9. 2017. u 20 sati. Ulaznice za sve izvedbe su u prodaji!

ULAZNICE
Ulaznice za premijeru predstave “Ćelava pjevačica” (petak, 15. 9. 2017.) po cijeni od 10 KM možete kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Mostar svakim radnim danom od 9 – 14 sati ili rezervisati na telefon 036/550-128. Rezervacija ulaznica se može izvršiti i putem e- maila: marketing@npm.ba, te putem poruke u inbox na facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.
Cijena ulaznice za prvu reprizu, u subotu, 16. 9. 2017. je 10 KM, s popustom za učenike, studente i penzionere 5 KM. Druga repriza predstave je u petak, 22. 9. 2017. u 20 sati. Cijena ulaznice je standardna za predstave u produkciji Narodnog pozorišta Mostar: 7 KM, s popustom za učenike, studente i penzionere 3,50 KM.
Na dan igranja predstave blagajna je otvorena od 9 do 14 sati te od 18 do 20 sati.

Odgovori