Preminuo je Vladimir Fučijaš, čovjek koji je 35 godina uređivao jednu od najdugovječnijih emisija na HRT-u

U 87. godini umro je Vladimir Fučijaš – radijski i televizijski novinar i urednik, izvijestili su s Hrvatske radio-televizije (HRT).

Počeo je kao spiker i redaktor na Radio Sljemenu, a od kraja 50-ih godina radio je na Televiziji Zagreb kao voditelj i novinar.

Vladimir Fučijaš, među prvima je promovirao voditeljski pristup koncipiranja TV emisija. Bio je urednik i voditelj Dnevnika, emisija Radio kalendar, Javljamo, Govorimo o glazbi, Kritična točka, Zagrebačka panorama, TV kalendar i drugih.

Dobitnik je nagrade Zlatno pero HND-a 1979. te nagrade HRT-a za životno djelo Ivan Šibl 1999.

Najpoznatiji je ipak kao urednik TV Kalendara, emisije koju su mnogi zvali Mali div od 10 minuta i koja se na HRT-u emitira od siječnja 1976.

Fučijaš je zajedno s Obradom Kosovcem i stvorio tu emisiju, a njih dvojica su na mjestu urednika bili punih 35 godina i tako dočekali mirovinu, ali Fučijaš je kasnije priznao da nije to bila dobra suradnja…

Jedan od zadnjih intervjua dao je 2016. godine za HND. I tad je kazao kako je s gorčinom otišao s HRT-a.

–  Uvijek su se događali šokovi kad god su bile političke smjene, s tim da su ljudi HDZ-a uvijek pokazivali da su stranka na vlasti i uvijek pokazivali da mogu napraviti što hoće. Ravnatelj HRT-a Mirko Galić i Mirjana Rakić su 2001. potpisali moju suradnju s HRT-om nakon mojeg umirovljenja, ali treći čovjek, odnosno drugi po rangu, dakle direktor Televizije, nije htio potpisati. Čak je pred svojom suprugom, koja me cijenila, rekao da će potpisati, ali to nikad nije napravio. Već sam imao rješenje, ugovor od šest mjeseci u kojem su bile navedena sva moja prava i obaveze. Odvjetnica mi je rekla da ću u slučaju tužbe dobiti novce. Onda je počelo obrađivanje tipa da sam čovjek ove kuće, da sam u njoj bio 40 godina, da neću valjda protiv svoje kuće, da će mi omogućiti suradnju… i ja povučem tužbu. Naravno, nisu ispoštovali ni jedno obećanje. Odvjetnica mi je rekla da sam jako pogriješio. Poslije sam je nazvao i rekao da je bila u pravu, a ona je odgovorila da je sada kasno.(slobodnadalmacija.hr)