Plenković i Čović: Mora se trajno riješiti konstitutivnost Hrvata u BiH

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković boravi u dvodnevnoj posjeti Mostaru kako bi sagledao situaciju među Hrvatima i političkim vodstvom nakon presude Haškog tribunala šestorici čelnika Hrvatske Republike Herceg-Bosne za zločine i udruženi zločinački pothvat.

Predsjednik HNS-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović  je naglasio da je dolazak hrvatskog premijera Plenkovića veliko ohrabrenje svim Hrvatima u BiH.

„Moramo tražiti načina kako živjeti u BiH, kako graditi svoju domovinu BiH a istovremeno zadržati, učvrstiti poziciju jednakopravnog  konstitutivnog , suverenog naroda“, kazao je Čović navodeći kako je svima potreban mir i sprječavanje negativne klime koja vraća na povijest koja je bila takva da nitko ne želi da se ikada ikome više ponovi.

„Ovdje želim vrlo jasno izraziti žaljenje i sućut prema svim žrtvama  i zbog kaznenih djela i zločina koji su navedeni u toj presudi, a isto tako i za sve druge zločine koji su se dogodili na teritoriju BiH, uključujući one prema pripadnicima hrvatskoga naroda“, kazao je Plenković.

On je istaknuo kako  želi da hrvatske političke  stranke u predstojećoj izbornoj  godini za BiH, pokažu jedinstvo, koheziju i da se pripreme za te izbore izazove koji su pred njima.

„Republika hrvatska želi da Hrvati u BiH zajedno s druga dva konstitutivna naroda i ostalima budu ravnopravni u punom smislu te riječi i učinit ćemo u dijalogu kroz naše mogućnosti sve napore da zaista to tako i bude“, ističe   Plenković.

 

AUDIO: Andrej Plenković