Pripreme za sprovod Njezinog Veličanstva Kraljice

Državni sprovod njezinog veličanstva kraljice održat će se u Westminsterskoj opatiji u ponedjeljak 19. rujna u 11:00 sati BST. Prije državnog sprovoda, kraljica će četiri dana ležati u Westminster Hallu kako bi javnost mogla odati počast.
Kraljičin lijes trenutno počiva u plesnoj dvorani dvorca Balmoral. Lijes Njezina Veličanstva će sutra, u nedjelju 11. rujna, putovati u Edinburgh, cestom, kako bi stigao u palaču Holyroodhouse, gdje će počivati ​​u Prijestolnoj dvorani do poslijepodneva ponedjeljka 12. rujna.

Popodne u ponedjeljak, 12. rujna, formirat će se procesija na prednjem dvorištu palače Holyroodhouse kako bi se lijes prenio do katedrale St Gilesa u Edinburghu. Kralj i članovi kraljevske obitelji sudjelovat će u procesiji i nazočiti bogoslužju u katedrali St Gilesa kako bi primili lijes.

Lijes njezinog veličanstva potom će počivati ​​u katedrali sv. Gilesa, pod stražom bdijenja iz Kraljevske čete strijelaca, kako bi se omogućilo narodu Škotske da oda počast.

U utorak 13. rujna poslijepodne, Kraljičin lijes doputovat će iz Škotske zrakoplovom Kraljevskog ratnog zrakoplovstva iz zračne luke Edinburgh, stižući u RAF Northolt kasnije te večeri. Kovčeg će na putovanju pratiti Kraljevska princeza.

Kraljičin lijes će potom cestom biti prebačen do Buckinghamske palače, gdje će počivati ​​u pramčanoj sobi. U srijedu, 14. rujna poslijepodne, lijes će se nositi u procesiji na topovskoj kočiji Kraljevske konjske artiljerije kraljevih trupa od Buckinghamske palače do Westminsterske palače, gdje će kraljica ležati u Westminster Hallu do jutra državnog pogreba.

Povorka će putovati kroz Kraljičine vrtove, Trgovački centar, Horse Guards i Horse Guards Arch, Whitehall, Parliament Street, Parliament Square i New Palace Yard. Nakon što lijes stigne u Westminster Hall, nadbiskup od Canterburyja održat će kratku službu uz pomoć velečasnog dr. Davida Hoylea, dekana Westminstera, a kojoj će nazočiti kralj i članovi kraljevske obitelji, nakon čega će Liing-in-State početi će.

Tijekom Liing-in-State, članovi javnosti će imati priliku posjetiti Westminster Hall kako bi odali počast kraljici. Ujutro u ponedjeljak, 19. rujna, Ispraćaj će završiti i lijes će biti odnesen u procesiji od Westminsterske palače do Westminsterske opatije, gdje će se održati državna pogrebna služba.

Nakon državnog sprovoda, lijes će putovati u procesiji od Westminsterske opatije do Wellington Archaema. Od Wellington Archa, kovčeg će putovati u Windsor, a kada stigne, Državna mrtvačka kola će putovati u procesiji do kapele Sv. Jurja, dvorca Windsor preko Duge šetnje. Potom će se održati službena služba u kapelici Svetog Jurja.(royal.uk)