Promocija zbirke hičaja „Došo šejtan u Sarajvo“ autora Elisa Bektaša u HNK Mostar

U sklopu programa HNS PLUS kojeg realizira Odjel za kulturu, sport, medije i informiranje Glavnog vijeća HNS-a BiH, u HNK Mostar bit će upriličena promocija zbirke hičaja „Došo šejtan u Sarajvo“, bh. književnika Elisa Bektaša.

Bektaševa zbirka hičaja „Došo šejtan u Sarajvo“ će tako po prvi put biti predstavljena mostarskoj publici i to u četvrtak, 12.5. u 20h u HNK Mostar.
O „Šejtanu“ će pored autora, govoriti dramaturg Pozorišta mladih Segor Hadžagić, književnik Dragan Marijanović dok će hičaje čitati glumac HNK Mostar, Bojan Beribaka.
Hičaje su najkraće kazano – kratke priče sa poukom. I upravo u toj pouci leži razlika između hićaja i hičaja. Hičaje, naime, ne propovijedaju pučku mudrost, ne doprinose javnom moralu i ne podilaze zabludi vlastite ispravnosti i dobrote, ni na individualnoj ni na kolektivnoj razini. Njihova pouka nije nikakav odgovor već poziv na propitivanje i samopropitivanje. A valja kazati i to da hičaje nisu vic, jer vic, pa i oni najbolji među njima, ima jedan ključ za razumijevanje. Hičaje su, ipak, nešto drugačije, jer od svakog čitatelja zahtijevaju da ponese vlastiti ključ.