Putujuća izložba Anne Frank – Historija, Istorija, Povijest za danas otvorena u Kosači

Mostar – Putujuća izložba Anne Frank – Historija, Istorija, Povijest za danas otvorena je u četvrtak u Hrvatskom domu ‘Herceg Stjepan Kosača’ u Mostaru.

Na trideset i dva panela ova izložba donosi brojne detalje iz života židovske djevojčice i njezine obitelji s kraja Drugog svjetskog rata, ali i aktualizira pitanje ponovne pojave nacističke ideologije u suvremenom svijetu.

Izložba je upotpunjena sa sedam lokalnih panela koji govore o povijesti Bosne i Hercegovine u tijeku i nakon Drugog svjetskog rata do danas, a koje su izradili stručnjaci iz Bosne i Hercegovine.

U ime gradoančelnika Mostara Ljube Bešlića nazočne je na izložbi pozdravio pročelnik Odjela za društvene djelatnosti grada Mostara Božo Ćorić koji se zahvalio organizatorima izložbe, naglasivši važnim to što su u  projekt uključeni mladi ljudi.

Izložba se realizira u okviru projekta Historija, Istorija, Povijest – Lessons for Today, kojeg provodi Kuća Anne Frank u suradnji s Inicijativom mladih za ljudska prava u BiH i zakladom Humanost u akciji BiH, a pod pokroviteljstvom Europske unije.

“Projekt je regionalni i uključuje Otvorenu komunikaciju (Srbija), Hrvatsku edukacijsku i razvojnu mrežu za evoluciju sporazumijevanja – HERMES (Hrvatska) i Omladinski obrazovni forum (Makedonija)”, kazao je Kerim Somun koordinator projekta.

Federalna ministrica obrazovanja i znanosti dr. sc. Elvira Dilberović pozdravila je otvaranje ovog događaja, naglasivši kako će se izložba, koju je podržalo Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti u suradnji s Inicijativom mladih za ljudska prava u BiH, realizirati u 15 gradova u Bosni i Hercegovini.

Dilberović je istaknula kako je jako značajno to što se izložba paralelno, pored BiH, događa u Hrvatskoj, Srbiji i Makedoniji, te to što će kroz ovu izložbu učenici i mladi iz regije imati uvid u život jedne djevojčice i njezinu poruku koja je uvijek univerzalna, bez obzira na vrijeme i okolnosti, a to je humanost.

Posebnost izložbe je ta što posjetitelje kroz izložbu vodi posebno obučeni učenici odnosno vršnjački edukatori, prenoseći im znanja koja su stekli o temama koje obrađuje kompletna izložba. U Mostaru, vršnjački edukatori su učenici iz Koledža ujedinjenog svijeta i Gimnazije Mostar.

“Holokaust je bio najveći zločin kojeg mi poznajemo. Mladima je jako važno prezentirati istinu o jednom velikom, masovnom zločinu, i kada oni shvate veličinu toga zločina i njegove uzroke, vjerojatno će onda moći u budućnosti i sami sudjelovati u tome da se neki eventualni, budući masovni zločini spriječe”, kazao je u izjavi za medije predstavnik Židovske zajednice u BiH Elijas Tauber.

Nazočnima na otvorenju  izložbe obratili su se veleposlanik Njemačke u BiH Christian Hellbach i veleposlanik Nizozemske u BiH Jurriaan Kraaksador i Maja Nenadović, predstavnica Kuće Anne Frank.

Izložba u Mostaru bit će otvorena do 1. travnja, svaki radnim danom od 9 do 19 sati. Ulaz je besplatan. (FENA)