RAMIĆ S PREMIJEROM BPK OKOVIĆEM

Sarajevo- Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić susreo se danas u Sarajevu s premijerom Bosansko-podrinjskog kantona Emirom Okovićem s kojim je razgovarao o pripremnim aktivnostima za bolje cestovno povezivanje Sarajeva i Goražda.

Prema riječima ministra Ramića, ovo federalno ministarstvo će finansijski podržati izradu projektne dokumentacije za magistralnu cestu Goražde-Hrenovica-Sarajevo u ukupnom iznosu od 150 hiljada konvertibilnih maraka.

– Radi se o veoma značajnom projektu za Goražde, Bosansko-podrinjski kanton, ali i za Federaciju BiH, jer će njegova provedba doprinijeti razvoju privrede, smanjenju transportnih troškova i na taj način pospješiti razvoj ovog kraja i šire – rekao je ministar Ramić.

Boljim cestovnim povezivanjem Sarajeva i Goražda ovaj put bi bio skraćen sa sadašnjih 95 na 60 kilometara. Također, Goražde i BPK bi realizacijom ovog projekta bili značajno približeni savremenim saobraćajnim koridorima koji se grade u BiH i bolje pozicionirani u regiji.

Prema riječima Okovića, procjena je da će projektna dokumentacija koštati oko  milion KM, da je Kanton Sarajevo već odlučio o učešću od 500 hiljada KM, te iskazao očekivanja da će i iz drugih izvora biti osiguran nedostajući iznos, kako bi bila pokrenuta procedura raspisivanja javnog poziva za izbor izvođača projektne dokumentacije.

 

URED ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU