Razgovori o Mostaru bez predstavnika SDA i SBB, izbori moraju biti održani

Predsjednik GO HDZ-a BiH Mostar, Damir Džeba ocijenio je sastanak dobrim u smislu da su, kako je kazao, istaknute stvari koje su nužne u ovom trenutku

12.05.2016: Jučer su se u Gradskoj vijećnici sastali predstavnici stranaka iz Mostara, izuzev predstavnika SBB-a i SDA, koje participiraju u Parlamentu BiH, kako bi razgovarali o mogućnostima postizanja zajedničkog rješenja koje bi omogućilo održavanje izbora u tom gradu.

Pozdravivši održavanje današnjeg sastanka u smislu proaktivnosti vezano za traženje rješenja za grad Mostar po presudi Ustavnog suda FBiH, predsjednik mostarskog GO HDZ-a BiH Damir Džeba ocijenio je sastanak dobrim u smislu da su, kako je kazao, istaknute stvari koje su nužne u ovom trenutku, ukoliko “u Gradu Mostaru želimo imati izbore u ovoj godini“.

“U prvom koraku se najvažnije koncentrirati na provedbu odluke Ustavnog suda, da se riješimo diskriminacije neustavne odredbe nametnutog  Statuta i da nađemo tu rješenja. Svi prijedlozi koji tretiraju izmjene Ustava Federacije i organizaciju i ustroj Grada Mostara u ovom trenutku su samo teret i nisu realni“, kazao je Džeba ponovivši, kako se o njima može razgovarati, no u ovom momentu nisu realni.

“Iz izlaganja svih sudionika, ipak je istaknuta i opisana prava slika BiH, a to je da još uvijek naša država nije sređena, da su potrebne promjene izbornog zakonodavstva i žurne promjene – prije svega Ustava FBiH“, naglasio je predsjednik GO HDZ-a BiH Mostar.

U kontekstu traženja rješenja za Mostar jednostavno se istakla i problematika ustroja FBiH te kako doći do općih rješenja i načela koja bi svugdje vrijedila, a ne da imamo jedno načelo za Mostar, drugo za neke druge jedince lokalne samouprave, treće za razinu Federacije i sl. Jednostavno, ono što dogovorimo da bude opće načelno za sve“, dodao je.

Po njegovim riječima, svi sudionici su se složili da, ukoliko se nađe rješenje za Mostar, to bi rješenje jednostavno moglo biti primjenjivo i za cijelu BiH, posebice Federaciju.

Izrazio je žaljenje zbog nedolaska predstavnika SBB-a i SDA, jer kako je kazao ovo je bio jedan širi skup na kojem nije bilo nekih posebnih odluka, no svaki ovakav sastanak ipak, je jedan korak naprijed prema dogovoru i rješenju.

Na kraju je ponovio kako je HDZ BiH u ovoj fazi spreman, prije svega, implementirati odluku Ustavnog suda te riješiti diskriminaciju neustavnosti koja je proistekla iz nametnutih odluka.

S druge, pak, strane, mišljenja je kako mijenjati Ustav Federacije u ovom trenutku nije realno, međutim ukoliko bi se radilo na tome, Ustav bi se trebao mijenjati u više načela koja bi trebala biti opća u BiH, posebice kada je u pitanju izbor izaslanika u Dom naroda i odlučivanje u tom domu.

Idući sastanak oko traženja rješenja za Grad Mostar zakazan je za 17. svibnja u 12 sati. Tada će ponovno biti pozvani i predstavnici SDA i SBB-a, kao i profesori ustavnog prava s mostarskih fakulteta.

(Fena)

 

AUDIO: Damir Džeba /HDZ BiH/