Konferencija za medije predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića

Tekst: Tomislav Glamuzina, FOTO FENA /Branka Soldo

MOSTAR, 16. siječnja (FENA) – Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je kako će sutrašnjom sjednicom Doma naroda otpočeti proces formiranja izvršne vlasti u Federaciji BiH te da vjeruje kako neće biti blokada.

– Osnova svega je imenovati predsjednika Federacije i dva zamjenika, od toga kreće proces uspostave izvršne vlasti na razini Federacije. Uvjeren sam da sutra to nitko neće opstruirati, da ćemo dobiti predsjednika Federacije i dva zamjenika, po proceduri da se oni između sebe izaberu i kandidiraju mandatara, a znamo tko će bit mandatar prema dogovorima koje smo prethodno napravili – izjavio je Čović nakon sjednice stranačkog predsjedništva.

Na novinarsko pitanje smatra li kako će biti političkih blokada pri formiranju nove federalne vlade i očekuje li intervenciju visokog predstavnika, Čović je odgovorio kako ne priželjkuje takav scenarij.

– Dovoljno je bilo nametnutih rješenja i odluka. Imamo dovoljno prostora da uspostavimo izvršnu i zakonodavnu vlast na razini Federacije na osnovu izbornih rezultata – poručio je Čović.

Dodao je kako očekuje da će na sutrašnjoj sjednici Doma naroda FBiH biti pokrenuta i procedure izbora delegata za državni Dom naroda:

– Što se tiče Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, mogu vam kazati da će HDZ BiH dati četiri imena. To će biti Dragan Čović, Zdenko Ćosić, Marina Pendeš i Ivo Vincetić.

Predsjednik HDZ BiH je najavio da će ta stranka sudjelovati u formiranju vlasti u šest županija, te da će od tih šest imenovanje nove vlade do kraja ovoga mjeseca biti okončano u Posavskoj i Zapadnohercegovačkoj županiji.

Što se tiče imena ministara i predsjednika županijskih vlada, Čović je kazao da će biti osvježenja, te je dodao kako se imenima ne bavi vrh stranke već su te odluke prepuštene županijskoj razini.

Čović je potvrdio kako će se krenuti i u razrješenje sadašnjeg Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP).

– Sasvim je sigurno da ćemo pokrenuti proceduru razrješenja SIP-a odmah te imenovati povjerenstvo sukladno procedurama i sukladno zakonu jer ovo sadašnje nije tako imenovano. Oko toga imamo usuglašen stav parlamentarne većine na razini države. Mislim da je SIP u posljednje vrijeme napravio više štete nego koristi, kako za lokalne, tako i za opće izbore – zaključio je Čović.