SASTANAK SDA-HDZ: INTENZIVNIJE RADITI NA REFORMAMA

Sarajevo- Stranke SDA i HDZ saglasne da rade-presporo i da moraju intenzivnije raditi na Reformskoj agendi.  Izetbegović: Na idući sastanak pozvaćemo i predstavnike SBB-a.  Čović: Uskoro sastanci na nivou BiH . Čavara: Imamo problema u funkcionisanju i nerazumijevanju.

Delegacije Stranke demokratske akcije /SDA/ i Hrvatske demokratske zajednice BiH /HDZ BiH/ zaključile su na današnjem sastanku u Sarajevu da bi trebalo intenzivnije da sarađuju na svim projektima, prije svega na Reformskoj agendi.

Nakon sastanka delegacija Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH kojem su prisustvovali i predsjednici stranaka Bakir Izetbegović i Dragan Čović, predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je kako o Mostaru nije bilo govora.

“Sastanak je inicirao Dragan Čović s pravom. Neke stvari ne idu dovoljno brzo i dobro. Jedino kroz iskren razgovor se mogu popraviti. Brže treba realizovati zakone i investicije jer stoje sredstva za investicije”, rekao je Izetbegović.

Izetbegović je rekao   na današnjem sastanku da bi zakone trebalo brže realizovati.

“Sredstva koja su namijenjena za zatvaranje kolektivnih centara za izbjeglice trenutno se ne upotrebljavaju i to bi trebalo ubrzati. Kadrovska rješenja su bila na dnevnom redu”, kaže Izetbegović.

On je naglasio da su problemi sa SBB-om prevaziđeni, te da na idućem sastanku očekuje i predstavnike ove stranke.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako je sastanak dao pozitivan odgovor s obzirom da je postignuta saglasnost da se nastavi još intenzivnije raditi. On je rekao kako će vrlo brzo biti održani sastanci i na nivou države BiH.

“Presporo radimo stvari i presporo se dogovaramo. Ako želimo ozbiljne zamahe i ako želimo ozbiljno stabilizirati odnose u FBiH onda to moramo pokazati na djelu kroz funkcionisanje vlasti”, istakao je Čović.

Čović je istakao da dinamika koju su imali zadnjih pet ili šest mjeseci odudara od onog što su željeli.

“To nam je i premijer kazao kako mu je sužen prostor za ozbiljnije aktivnosti. To moramo promijeniti”, rekao je Čović.

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara (HDZ) nakon sastanka  istakao je da se otvorio put ka rješavanju svih otvorenih pitanja između ovih stranaka.

Na sastanku je bilo govora kako ubrzati procese u Federaciji i provedbu reformske agende.

– Očigledno imamo problema u funkcioniranju i dosta puta je bilo nerazumijevanja – kazao je Čavara.

Izrazio je uvjerenje da će se na narednim sjednicama Parlamenta FBiH steći prohodnost za donošenje zakona, budući da je Savez za bolju budućnost (SBB) BiH koji čini parlamentarnu većinu sa SDA i HDZ-om na prošloj sjednici Predstavničklog doma donio odluku da bude suzdržan pri izglasavanju svih tačaka s dnevnog reda.

Uvjeren sam da ćemo ubuduće prije samih sjednica rješavati bilo kakvo pitanje koje se tiče samog rada parlamenta i drugih institucija u Federaciji – rekao je Čavara.

SDA i HDZ danas su razgovarali i o problemima vezanim za Grad Mostar, a Čavara je istakao da se došlo blizu rješenja u smislu da “grad ostane jedinstven, a da se riješe strahovi bilo kojeg naroda”.

Sastanku su prisutvovali i član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, federalni premijer Fadil Novalić, kao i drugi stranački partneri.(www.bhrt.ba)