SAT ZA PLANETU ZEMLJU U MOSTARU: Stari most utonuo u mrak

Stari Most sinoć je u 20:30 sati utonuo u mrak na 60 minuta, čime se Mostar tradicionalno pridružio globalnoj akciji Sat za planetu Zemlju, s više od 7.000 gradova iz 152 zemlje svijeta, koja predstavlja svojevrsni podsjetnik na klimatske promjene i opasnosti koje one nose.

Uz gašenje svjetala na UNESCO-ovom zaštićenom spomeniku, u Mostaru, gdje se tradicionalno održava središnja svečanost za BiH, upriličena je i umjetnička instalacija sa svijećama koju su izveli učenici Koledža ujedinjenog svijeta i Gimnazije Mostar. Nesvakidašnju atmosferu u gradu na Neretvi, kako prenosi Oslobođenje, akustičnim izvedbama upotpunili su članova Rock škole iz Mostara.

Ovogodišnji događaj u gradu na Neretvi organizira WWF BiH u suradnji s Koledžom ujedinjenog svijeta u Mostaru, Ekološkom udrugom “Eko-Most” Mostar, Rock školom Mostar, Parkom prirode “Hutovo blato”, uz podršku Gradske uprave Grada Mostara.

Globalna inicijativa WWF-a Sat za planetu Zemlju nastala je 2007. godine u Sydneyju sa svrhom podizanja svijesti donositeljima odluka i stanovništvu svijeta o prekomjernoj potrošnji zemljinih resursa i energetskoj učinkovitosti te štetnosti klimatskih promjena i čovjekova negativnog utjecaja na Zemlju.

Cilj akcije je skretanje pažnje na globalno zagrijavanje i pretjerano trošenje energetskih resursa na planeti Zemlji.

Tako su velike svjetske znamenitosti, među kojima Sidnejska opera, kula Petronas, Brandenburška kapija i Empire State Building, najavili sudjelovanje u ovogodišnjem Satu za našu planetu.

Ove godine prvi put akciji se pridružuju Kremlj i Crveni trg u Moskvi. Učešće je najavilo i oko stotinu znamenitosti u oko 70 gradova i naselja širom Rusije.

U poruci svijetu pred sedmi Sat za planetu Zemlju, glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon naveo je da svjetska organizacija u akciji protiv klimatskih promjena sudjeluje sa nezatamnjenom odlučnošću.

“Svako ima svoju ulogu. Vlade trebaju imati političku volju, poslovni ljudi dati doprinos rješenjima, a građansko društvo, posebno mladi, mogu izazvati globalniji pokret. Zajedno trebamo doprinijeti i baciti svjetlo na razumne odgovore za čistiji, zeleniji svijet”, istaknuo je glavni tajnik UN-a.