SOGFBiH – DM PFBiH – Zabrinutost zbog smanjivanja prihoda općina ali i razvlašćivanja istih

 

20.10. 2017. – Predstavnici Saveza općina i gradova Federacije BiH sastali su se s predsjedateljicom Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidijom Bradarom.
Predsjednica Saveza Vesna Travljanin izrazila je inicijativu za službenim susretom s obzirom da, kako je kazala, s ovom institucijom imaju odličnu, ako ne i najbolju suradnju jer je Bradara jedna od rijetkih koja stavove Saveza zaista uvažava.
S obzirom kako su izaslanici u Domu naroda ujedno i predstavnici svojih županija, Bradara je kazala kako joj je od samog preuzimanja mandata bilo važno uspostaviti konkretan mehanizam koordinacije s nižim razinama vlasti te da se Savez općina i gradova iskazao kao odličan partner u ostvarenju ovog cilja.
– Svi zakoni koje mi izglasamo, izravno ili neizravno se odnose i na općine i gradove. Stoga smatram ne samo korektnim nego i za funkcioniranje istih, ključnim dobiti zelena svjetla od nižih razina. To ujedno znači i da je zakon na terenu provediv – kazala je Bradara te se s Travljanin suglasila kako je lokalna samouprava temelj svakog pa i bh. društva.
Direktorica Travljanin je izrazila zabrinutost zbog trenda smanjivanja prihoda općina ali i određenog razvlašćivanja istih. Stoga su na sastanku spomenuti i neki od zakona u proceduri ali i oni koji su tek u pripremi, a koji se itekako tiču lokalne samouprave poput zakona o šumama, vodama, dohotku, koncesijama itd.
Nastavak suradnje će svakako biti nastavljen, a na sastanku je spomenut i eventualni trilateralni sporazum između Parlamenta, Vlade i Saveza koji bi donekle institucionalizirao dosadašnju suradnju, priopćeno je iz Doma naroda Parlamenta FBiH.
Sastanku su nazočili i Hamdo Ejubović, predsjednik Predsjedništva Skupštine Saveza i načelnik općine Hadžići te Zlata Turkić, tajnica Saveza.

SOGFBIH