Sokol: Europska pomoć nisu male donacije za peglanje imidža, već milijarde za financiranje plaća i zdravstva

 

Zastupnik Tomislav Sokol tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana sudjeluje na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta koja će i ovoga puta biti održana na daljinu. S obzirom na trenutnu situaciju u Europi i svijetu te neprekidnu borbu s pandemijom koronavirusa, u Europskom parlamentu raspravljat će se i glasovati o pozamašnoj financijskoj injekciji zdravstvenim sustavima zemalja članica kojima su ugroženi zdravstveni radnici te medicinski sustav u cjelini. Riječ je o mobilizaciji dosad neviđene financijske injekcije u iznosu od 3 milijarde eura, a sve u svrhu lakšeg suzbijanja posljedica zbog izbijanja virusa COVID-19.

– Zdravstveni sustavi zemalja članica trenutno su pod neviđenim pritiskom i ovakva financijska pomoć nužna je za osiguravanje prijeko potrebne medicinske opreme. Bez nje nećemo zaštiti naše zdravstvene radnike, a bez njih ne možemo pobijediti virus – istaknuo je Sokol.

Zastupnik Sokol je također naglasio važnost jedinstvene borbe protiv ovog nevidljivog neprijatelja koji nije poštedio nijednu zemlju članicu. Trenutne podjele među zemljama EU narušavaju potragu za zajedničkim rješenjem. Odlučnost koju je pokazao Europski parlament trebalo bi stoga implementirati i Vijeće.

– Stav većine u Europskom parlamentu trebao bi biti uzor i drugim tijelima. Mi, kao zastupnici, stalno naglašavamo da solidarnost u Europi postoji. Europska pomoć je stvarna i konkretna, a vjerujem da će biti i još veća. Ovdje nije riječ o peglanju imidža s malim donacijama, već o ogromnim financijskim sredstvima koje Unija stavlja na raspolaganje državama članicama. To su sredstva koja čuvaju naše plaće, našu valutu i naš zdravstveni sustav. Jedino nas europska solidarnost čuva od kolapsa i to je važno zapamtiti – istaknuo je Sokol.