Studenti i rukovodstvo zeničkoga strojarstva u obilasku Aluminijevih pogona

Mostar – U organizaciji Strojarskoga fakulteta i Središta za inovativnost i poduzetništvo Sveučilišta u Zenici, studenti ekološkoga inženjerstva i obnovljivih izvora energije, proizvodnih tehnologija i održavanja, s 3. i 4. godine studija pri tomu fakultetu, na izvrstan su način jučer spojili teorijska znanja s njihovom primjenom u praksi, u Aluminiju d.d. Mostar. Za njih pedesetak organiziran je opsežan stručni obilazak Aluminijevih proizvodnih pogona Anoda, Elektrolize i Ljevaonice, gdje su im domaćinima bili direktori Elektrolize i Ljevaonice Boris Vican i Zoran Raspudić, te rukovoditelj proizvodnje u Anodama Marko Petković i inženjerka proizvodnje u Anodama Sanda Bohm. Osim proizvodnoga dijela, poseban naglasak je, s obzirom na njihovu struku, bio na održavanju, primjeni ultrazvučne dijagnostike u provjeri kakvoće proizvoda, ali i na zaštiti čovjekove okoline, odnosno na ekološkomu aspektu Aluminijeva rada.

Zenički su studenti u Mostaru boravili u pratnji dekana dr. sc. Fuada Hadžikadunića, te prodekana i voditelja katedri dr. sc. Amre Talić-Čikmiš, dr. sc. Darka Petkovića, dr. sc. Džafera Dautbegovića i mr. sc. Muvedeta Šišića, kao i Amre Pojskić i Seada Čizmića iz Ministarstva za zaštitu okoliša Zeničko-dobojske županije.

– Ovi studenti slušaju više predmeta čija je problematika vezana za razradbu tehnologija, izbor potrebnih strojeva i mjernu tehniku, kao za domenu inženjerske ekologije. U sklopu laboratorijskih vježbi iz tih predmeta, nastavnim planom i programom predviđeno je upoznavanje s tehnologijama i proizvodnim pogonima metaloprerađivačkih poduzeća iz užega okružja. S obzirom na posebnosti proizvodnih programa Aluminija, zahvalni smo što nam je omogućeno upoznavanje s radom ove velike tvornice, a posebno veseli Aluminijeva nesebična skrb za okoliš, kao i činjenica da je među našim studentima i dvojac s belgijskoga sveučilišta Odisee, koji kod nas studiraju na razmjeni u sklopu Erasmus + projekta i koji će doma ponijeti ovo veličanstveno iskustvo iz BiH – prokomentirao je dekan Hadžikadunić.

Inače, u Upravnoj zgradi Društva studenti su se upoznali i s poviješću, kao i s poslovanjem i značajem Aluminija danas, a trosatni su posjet završili obilaskom tvorničkoga Vrta. Prije Aluminija, obišli su reciklažne pogone u Konjicu, a nakon mostarske tvornice upoznali su se i s radom Tehnološkoga parka Intera, te posjetili i staru gradsku jezgru.