Suradnja Sveučilišta u Mostaru i Microsofta BiH

 

16. svibnja 2016., Mostar: Rektorica Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Ljerka Ostojić razgovarala je s direktorom Microsofta BiH Omarom Krivošijom o mogućnosti zajedničkog pokretanja stručno-edukacijskog „Skills centra“ u Mostaru.

Projekt se odnosi na besplatno stjecanje novih i poboljšanje postojećih znanja iz IT oblasti, te polaganje ispita za službene Microsoft certifikate. Projekt ima za cilj i razvoj IT industrije u BiH te veći postotak zapošljavanja mladih osoba u Bosni i Hercegovini. Rektorica Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Ljerka Ostojić naglasila je kako se Sveučilište i na ovaj način povezuje s gospodarstvom.

Treninzi koji bi trebali biti u ponudi odabrani su na osnovu potreba tržišta rada IT industrije u Bosni i Hercegovini. Odnose se na programiranje i upravljanje programima u IT segmentu te na rad sa serverima i bazama podataka.

Direktor Microsofta BiH Omar Krivošija uvjeren je kako će projekt biti realiziran na Sveučilištu u Mostaru. „Želimo osigurati da se mladi usavršavaju u skladu s potrebama tržišta rada, a poslodavci će imati na raspolaganju certificirane stručnjake koje mogu zaposliti u svojim poduzećima.“ U projekt je uključeno i udruženje MSCommunity BiH, a realizira se i u drugim sveučilišnim gradovima u Bosni i Hercegovini.

Sveučilište u Mostaru je ranije ostvarilo suradnju sa Microsoft kompanijom kroz projekt „Student and Teacher Advantage“ („Pogodnosti za studente i predavače“) kroz koji je licenciranjem Microsoft softvera na Sveučilištu osiguran besplatan Office 365 paket za sve studente i predavače na njihovim kućnim uređajima. Time se Sveučilište u Mostaru pridružilo drugim europskim obrazovnim ustanovama koje koriste ove pogodnosti i na taj način kreiraju dodatnu vrijednost za svoje studente i uposlene.

Ured za odnose s javnošću