Svaka druga žena doživjela neki oblik nasilja

 

U okviru kampanje “Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno” narančasti UN Women autobus danas je stigao Mostar. Autobus nudi besplatnu vožnju tijekom koje građani Mostara, u razgovoru s predstavnicima policije, zdravstvenih institucija, socijalnih službi i nevladinih organizacija, mogu saznati više o vrstama nasilja te o načinima sprečavanja i zaštite.
Po riječima predstavnice agencije UN Women BiH Fedre Idžaković, na ovaj način građani mogu čuti informacije gdje, kako i na koji način naći pomoć i zaštitu, ali i informacije o tome kako se uključiti u borbu protiv rodno zasnovanog nasilja. Pozitivne promjene Naglasila je kako se završetkom kampanje ne završava i posao protiv rodno zasnovanog nasilja i nasilja u obitelji, napominjući kako istraživanja pokazuju da je u Bosni i Hercegovini svaka druga žena u dobi starijoj od 15 godina doživjela neki oblik nasilja.
”Puno smo uradili, ali još puno posla je pred nama kako bi naš sustav funkcionirao bolje, a žrtve, odnosno preživjele nasilje u obiteljii nasilje nad ženama našle pomoć i zaštitu”, kazala je Idžaković. Predstavnik Švedske agencije za razvoj i pomoć Johan Norqvist istaknuo je kako je borba protiv nasilja nad ženama nešto na čemu se stalno mora raditi, izrazivši nadu da će sve ove aktivnosti donijeti neke pozitivne promjene.
”Rodno zasnovano nasilje je problem svih nas i mislim da je vrlo važno mijenjati stavove kako bismo dobili društvo u kojem vlada veća jednakost”, poručio je Norqvist.
Predstavnik Centra za socijalni rad Mostara Tomislav Pupić istaknuo je kako se u Mostaru godišnje zabilježi oko stotinjak prijava koje se odnose na nasilje u obitelji. Po njegovim riječima, veći problem predstavljaju neprijavljeni slučajevi, kojih je, kako je kazao, sedam puta više od prijavljenih.
”Nasilje se ne prijavljuje zbog toga što nam žrtve nasilja ne vjeruju. Žrtve nasilja ne vjeruju ni sustavu, ni stručnjacima, ni državi”, ustvrdio je Papić, poručivši kako je potrebno mijenjati svijest, ali i kulturu.
Glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina naglasila je kako je Grad Mostar spreman sudjelovati u svakoj akciji gdje se može prepoznati rodno zasnovano nasilje i gdje se, zajedno sa relevantnim institucijama, može pomoći u rješavanju tog problema. Inače, svake godine širom svijeta od 25. studenog- Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama do 10. prosinca- Međunarodnog dana ljudskih prava, provodi se kampanja “16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja”, koja ima za cilj podizanje svijesti javnosti o problemu nasilja nad ženama i djevojčicama. Ove godine, UN Woman BiH, kao dio globalne akcije provodi kampanju “Isključimo nasilje zajedno nad ženama i djevojčicama” u osam bh. gradova, uključujući i Mostar.

Odgovori