Svečano otvoreni Dani studentskog savjetovališta Sveučilišta u Mostaru

 

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru svečano su otvoreni Dani studentskog savjetovališta Sveučilišta u Mostaru.

„Najčešći problemi koji muče studente jesu problemi s učenjem“, rekla je Ivona Čarapina, viša asistentica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru i djelatnica Savjetovališta za studente te dodala kako studenti imaju i problem s odvajanjem od roditelja posebno ako je riječ o studentima prvih godina studija.

Prvog dana Dana studentskog savjetovališta studenti su upoznati s radom Savjetovališta, s temama iz područja psihologije ličnosti te su imali predavanje o anksioznosti s kojom se susreće velik broj studenata.

Djelatnica Savjetovališta SUM-a doc. dr. sc. Arta Dodaj je objasnila povijest nastanka ovakvog jednog projekta koji je od velike važnosti za studente.

„Ovi dani će biti popraćeni različitim aktivnostima, a danas smo pokazali prvo preliminarno istraživanje o psihološkom zdravlju studenata Sveučilišta u Mostaru“, rekla je Dodaj.

Provedeno je istraživanje o mentalnom zdravlju studenata te stavovima i informiranosti o postojanju Savjetovališta za studente. Istraživanjem je obuhvaćeno preko 500 studenata različitih fakulteta Sveučilišta. Preliminarni rezultati ukazuju da gotovo 90% studenata smatra potrebnim postojanje Savjetovališta za studente. Više od 7% studenata navodi da je već ranije potražilo stručnu pomoć. Oko 50% je barem jednom tijekom svog studija pomislilo da im je potrebna psihološka pomoć i to najčešće zbog osjećaja prevelikoga stresa, anksioznosti depresije ili nekih poteškoća vezanih uz fakultet i društveni život.

Dani studentskog savjetovališta Sveučilišta u Mostaru održavaju se u razdoblju od 15. do 17. listopada.

Ured za odnose s javnošću