SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ u sklopu Dana grada Vukovara od 3. do 6. svibnja

VUKOVAR, 30. travnja 2018. (Hina) – U sklopu obilježavanja Dana grada Vukovara od 3. do 6. svibnja u Vukovaru će se održati i 1. Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ”, najavio je u ponedjeljak vukovarski gradonačelnik Ivan Penava te pozvao sve zainteresirane iz Hrvatske i susjednih zemalja da posjete Vukovar.

“Pozivam sve da dođu na festival i vide vrijednosti nematerijalne kulturne baštine kojima Hrvatska raspolaže, vrijednosti koje su ili pod UNESCO-vom ili nacionalnom zaštitom”, rekao je Penava na konferenciji za novinare u Vukovaru gdje će se, kako je rekao, ovih dana ponovno u zajedništvu okupiti cijela Hrvatska.

Producent i autor Festivala Aleksandar Kovačević naglasio je da im je namjera da 1. Festival hrvatske zaštićene nematerijalne baštine postane tradicionalnom manifestacijom koja će se širiti iz godine u godinu.

“Tijekom četiri dana moći će se vidjeti preko 30 manifestacija s 50-ak prezentacija i oko tisuću sudionika“, rekao je Kovačević te najavio predstavljanje više priredbi među kojima su i Kaj su jeli naši stari, Omiški festival, Đakovački vezovi, Vinkovačke jeseni, Šokačko sijelo i druge.

Jedan od partnera festivala, Hrvatska gospodarska komora (HGK), prezentirat će najbolje od hrvatskih proizvođača na manifestaciji Kupujmo Hrvatsko.

U sklopu festivala bit će održani i koncerti klape Intrade i Tomislava Bralića, Nene Belana, klape Stine, Najboljih hrvatskih tamburaša, Psihomodopopa i Putokaza.

Pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Marina Sekulić izrazila je zadovoljstvo što je u Europskoj godini kulturne baštine i u godini kad je destinacija Vukovar-Vučedol-Ilok postala europskom destinacijom izvrsnosti, Grad Vukovar uspio dobiti takvu manifestaciju.

“Ta manifestacija u Vukovaru stvara i jedan sasvim novi turistički proizvod“, istaknula je Sekulić.

Prvi Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović.

(Hina)