Mostar, 16.10.2023. godine
Dana 16. listopada, obilježava se, “Svjetski dan hrane“. U povodu ovog važnog dana gost na radiju Mostarska panorama bio je zamjenik direktora Agencije za sigurnost hrane BiH, sa sjedištem u Mostaru, gospodin Slobodan Dojčinović, koji je za naš radio istaknuo da je ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana usmjereno na promicanje globalne svijesti o gladi i promicanje djelovanja za budućnost hrane, ljudi i planeta. U 2023. godini fokus je na poduzimanju mjera vezanih uz vodu kao potporu prehrambenim sustavima.
Kampanja Svjetskog dana hrane 2023., koju koordinira Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO), poziva na povećanje učinkovitosti korištenja vode u proizvodnji hrane, stočne hrane i biogoriva.
Voda je neophodna za život na Zemlji. Čini više od 50% naših tijela i pokriva oko 71% Zemljine površine. Samo 2,5% vode je svježe, prikladno za piće, poljoprivredu i većinu industrijskih namjena. Voda je pokretačka snaga za ljude, gospodarstva i prirodu te temelj naše hrane. Samo poljoprivreda čini 72% globalnog crpljenja slatke vode. No kao i svi prirodni resursi, slatka voda nije beskonačna. Brzi rast stanovništva, urbanizacija, ekonomski razvoj i klimatske promjene stavljaju vodene resurse planeta pod sve veći stres. U isto vrijeme, resursi slatke vode po osobi smanjili su se za 20% u proteklim desetljećima, a dostupnost i kvaliteta vode brzo se pogoršavaju zbog desetljeća lošeg korištenja i upravljanja, prekomjernog crpljenja podzemnih voda, zagađenja i klimatskih promjena.
Danas 2,4 milijarde ljudi živi u zemljama s nedostatkom vode. Mnogi su mali poljoprivrednici koji se već bore da zadovolje svoje dnevne potrebe, osobito žene, starosjedilačko stanovništvo, migranti i izbjeglice. Natjecanje za ovaj neprocjenjivi resurs je sve veće jer nestašica vode postaje sve veći uzrok sukoba. Otprilike 600 milijuna ljudi koji za život ovise, barem djelomično, o vodenim prehrambenim sustavima trpe posljedice onečišćenja, degradacije ekosustava, neodrživih praksi i klimatskih promjena.
Dostupnost i kvaliteta vode brzo se pogoršavaju zbog desetljeća lošeg korištenja i upravljanja, prekomjernog crpljenja podzemnih voda, zagađenja i klimatskih promjena.
Održivo, učinkovito i pravedno upravljanje vodnim resursima ključno je za budućnost hrane, ljudi i planeta. Svi možemo početi tako što ćemo nešto poduzeti u svom osobnom životu, odabirom lokalne, sezonske i svježe hrane i smanjenjem bacanja hrane.
AUDIO: Slobodan Dojčinović