Tepeš, ponovno predsjednik HSP AS: Potrebna je jaka pravaška stranka

ZAGREB, 12. ožujka 2016. (Hina) – Ivan Tepeš, koji je ponovno na IV. Općem saboru HSP dr. Ante Starčević (HSP AS) jednoglasno izabran za predsjednika stranke, istaknuo je da stranka nakon osam godina ima klub zastupnika u Hrvatskom saboru, čiji je on predsjednik, i kako je radi očuvanja hrvatskih nacionalnih interesa potrebna jaka pravaška stranka.

“Pravaštvo danas imamo kao snažnu ideologiju. Mnogi su nas lomoli i sami smo se međusobno svađali, a samo je bitno da stavimo glave skupa i da gledamo ono što nas spaja, a ne razdvaja”, kazao je Tepeš pred oko 1500 stranačkih delegata iz Hrvatske, BiH i iseljeništva nakon izbora za predsjednika stranke na saboru održanom u zagrebačkom Kongresnom centru Hypo.

Tepeš je izrazio ponos što je HSP AS  saborski klub zastupnika dobio, kako je rekao, na skroman način jer nisu uvjetovali niti ucjenjivali svoje koalicijske partnere. “Osobno sam se selio iz izborne jedinice do izborne jedinice kako bih išao na ruku HDZ-u i drugim koalicijski partnerima u Domoljubnoj koaliciji”, kazao je.
Naglasio je kako je jedan od prioriteta sadašnje Vlade poboljšanje gospodarske slike kako bi se mladi zadržali u zemlji. Upozorivši i na loše demografsko stanje, poručio je da je zbog toga i potrebna jaka pravaška stranka, kako bi se očuvali hrvatski nacionalni interesi: zaustavio odlazak mladih u inozemstvo, poboljšala demografska slika zemljei i zaštitila hrvatska nacionalna bogatstva – šume, vodu, more, otoke, zemlju.

Za Tepešova zamjenika izaslanici su izabrali Rudolfa Dvorskog te Ivana Kirina, Antuna-Tonija Žagara, Ivana Šimunovića, Darija Marenića i Žaljeka Bokulića za dopredsjednike stranke. Pero Ćorić ponovno je izabran za glavnog tajnika, a za zamjenike glavnog tajnika izabrani su Mile Čirjak i Robert Balić. Za političkog tajnika izabran je Hrvoje Niče, a Đuro Božanović za međunarodnog tajnika. Na Općem saboru izabrani su i članovi Glavnog stana, Predsjedništva stranke, Nadzornog odbora, Časnog suda te čelnici Kluba žena starćevičanki i Kluba mladih starčevićanaca.

Zadovoljstvo izbornim rezultatima HSP AS izrazio je i glavni tajnik Pero Ćorić rekavši kako su ostvarili sve svoje političke ciljeve. “Vratili smo pravaštvo tamo gdje mu je i mjesto. U Hrvatskom saboru imamo klub zastupnika a u nepuna dva mjeseca nisam čuo niti jednog člana da je nezadovoljan njegovim radom”, kazao je. Naglasio je i da su zajedno s ostalim koalicijskim partnerima dali maksimalni doprinos kako bi s vlasti maknuli “bivšu nesposobnu antihrvatsku i antikršćansku vlast Zorana Milanovića”.

Kovač: Moramo kolege iz Mosta uvjeriti da moramo biti kompaktni

Općem saboru HSP AS nazočili su i predstavnici stranaka Domoljubne koalicije, politički srodnih stranaka iz Slovenije i BiH te udruga. Istaknuvši kako su upravljanje zemljom preuzeli u vrlo teškom trenutku, izaslanik predsjednika HDZ-a i ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač kazao je da ocjenu lošeg rada bivše vlada ne donose oni, već i inozemne agencije.
“Naš prvi zadatak je gospodarski razvitak zemlje i jamčim da ćemo u tom biti uspješni. Imat ćemo reformski proračun što će biti prvi znak da smo kompaktni, ozbiljni i da ćemo uspjeti provoditi potrebne reforme u zemlji”, poručio je. Naglasio je i da je Vlada odlučna u planu provođenja reformi. Za to je potrebno da smo kompaktni u saborskom klubu zastupnika Domoljubne te moramo razgovati s Mostom, dodao je.
“Imamo novu situaciju u Hrvatskoj. Ovo je novo iskustvo i s puno strpljenja moramo kolege iz Mosta uvjeriti da moramo biti kompaktni jer se radi o sudbonosnom trenutku za Hrvatsku. Ako sada ne uspijemo to napraviti to neće ni nitko drugi poslije nas. Vegetirat ćemo i nećemo se razvijati kako treba”, upozorio je Kovač.

Izaslanike Općeg sabora HSP AS uz ostale pozdravili su i načelnik ratnog stožera HOS-a Ante Đapić, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Tomislav Merčep te u ime političkih zatvorenika Ante Kovačević, koji su istaknuli važnost provođenja lustracije. “Pravaštvo ne smije nikada odustati od lustracije. To je pročišćavanje hrvatskog društva, to je sanitarni koridor prema onima koji nikad nisu voljeli hravstku državu, nisu je gradili već rušili i progonili hrvatski narod te u prošlom sustavu kršili ljudska prava. Danas su na Hrvatsku tek pristali i usuđuju se prema nama nastupati kao neki kriterij vrijednosti, što moramo apsolutno odbiti”, kazao je Đapić koji je izaslanike pozdravio pozdravom “Bog i Hrvati” i “Za dom spremni”, kao i Merčep.

(Hina)