„Toksini“ u HNK Mostar

 

Gradsko pozorište iz Trebinja u srijedu, 19. lipnja, gostuje u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru s predstavom „Toksini“ rađenoj u suradnji s Narodnim pozorištem Republike Srpske i u koprodukciji s Teatrom FEDRA Bugojno. „Toksini“ su djelo suvremenog poljskog dramaturga Krištofa Bizoa, a režiju potpisuje Ivan Tomašević.
Senad Milanović i Željko Milošević su akteri ove duodrame koja se sastoji od pet žanrovski različitih slika koje crnohumornim, dramskim, pa i tragičnim akcentom ulaze i razotkrivaju bit današnjeg života. Priča obiluje obratima, intrigantnim situacijama u kojima gledatelj nalazi prostor za razmišljanje, ali i za smijeh, tugu te zabrinutost nad samim sobom. Fokus je na „toksinima“ suvremenog društva – usamljenosti, nasilju, nedostatku ljubavi i poremećenom sustavu vrijednosti.
Redatelj Ivan Tomašević kaže kako su „toksini“ svuda oko nas i truju sve naše organe. „Najopasniji su oni kojih nismo svjesni, oni koji se uvuku u misao i u dušu. Oni koji nam ne dopuštaju da sagledamo uzroke i posljedice svog ponašanja, da ne razumijemo svoj jezik ako njim neko drugi govori, da postajemo jedinke koje kaotično tumaraju u kontaminiranom društvu lupajući glave o zidove svojih zabluda, sujetno čuvajući svoja uvjerenja da se do sjedinjenja može doći samo na polju mržnje i sukoba, a ne na polju ljubavi i razumijevanja. Na takve toksine bi htjeli da ukažemo“, poručuje redatelj Tomašević.