TUŽITELJSTVO BIH POZDRAVLJA ODLUKU SUDA U PARIZU DA IZRUČI PRAVOSUĐU BIH RADOMIRA ŠUŠNJARA  

 

Ovo izručenje je još jedna potvrda dobre suradnje pravosuđa BiH i Francuske i dokaz da se osumnjičeni za ratne zločine ne mogu nekažnjeno skrivati diljem svijeta.

 

Mostar – Danas u popodnevnim satima, sud u Parizu, nakon višemjesečne pravne procedure, donio je odluku da se osumnjičeni Radomir Šušnjar zv. „Lalco“, rođen 1955. godine, izruči pravosuđu Bosne i Hercegovine, gdje će mu se suditi za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na području Višegrada.

 

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama u BiH i Republici Francuskoj, realiziralo je intenzivne aktivnosti da se ovaj osumnjičeni, koji se više godina skrivao u Francuskoj, izruči pravosuđu Bosne i Hercegovine.

 

Radomir Šušnjar, pod istragom je Tužiteljstva BiH i osumnjičen je da je u Višegradu, u proljeće 1992. godine, sudjelovao u zločinu poznatom u javnosti kao „živa lomača“, kada je u jednoj kući u Pionirskoj ulici, sredinom mjeseca lipnja ’92. godine, prisilno dovedeno i zatvoreno, pa nakon toga živo zapaljeno oko 60 civila bošnjačke nacionalnosti uključujući žene i djecu, a samo nekoliko žrtava uspjelo je preživjeti spaljivanje.

 

Tužiteljstvo BiH i policijske i sigurnosne agencije, prikupili su dokaze da je osumnjičeni Šušnjar, sa drugim osobama, izravno i osobno sudjelovao u ovom zločinu, da je dovodio žrtve i nasilno ih zatvarao u kući, nakon čega su žrtve zapaljene a nakon toga su vojnici pucali na žrtve koje su pokušavale pobjeći.

 

Tužiteljstvo BiH i glavni tužitelj su u proteklim mjesecima poduzeli intenzivne pravosudne i diplomatske napore, kako bi se realiziralo izručenje ovog osumnjičenog Bosni i Hercegovini i njegovo procesuiranje pred pravosuđem BiH.

 

Također se zahvaljujemo vlastima Republike Francuske, na pomoći i suradnji u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina i otkrivanju i procesuiranju osumnjičenih koji se skrivaju u inozemstvu.

 

Pravosuđe BiH, poduzet će sve potrebne korake, kako bi se izručenje realiziralo u što skorijem periodu.

 

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, zajedno sa partnerskim policijskim, sigurnosnim i pravosudnim agencijama u BiH i diljem svijeta, provodi intenzivne aktivnosti na lociranju i lišenju slobode osumnjičenih za ratne zločine, koji su bijegom iz BiH pokušali izbjeći procesuiranje. Kontinuirano se realiziraju  aktivnosti na njihovom izručenju i procesuiranju u BiH, kao doprinos borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina.