U 97. godini u snu umrla Lepa Smoje, simbol Splita

Lepa Smoje, plesna koreografkinja, supruga Miljenka Smoje i jedan od zaštitnih znakova Splita kao “šake suza, vriće smija” umrla je jutros u svom stanu na splitskom Dražancu.

Rođena 20. veljače 1920. u Zadru, kao Leposava Čatipović, teta Lepa će u kolektivnoj svijesti ostati zapamćena kao energična, dinamična i agilna voditeljica splitskog Mozaika, kroz kojeg su tijekom desetljeća duge karijere koju je obožavala, proplesala brojna poznata splitska lica, kao što su arhitekt Jerko Rošin, Severina, Jelena Rozga…

U kolektivnoj svijesti teta Lepa će ostati zapamćena kao najveća ljubav i muza barda dalmatinskog novinarstva, Miljenka Smoje, s kojim je provela pola stoljeća.

Kada je 1944. u splitskoj Lenjingradskoj ulici, nedaleko od svoje kuće, srela dvije godine mlađeg Smoju, Lepa je iza sebe imala propali brak sa židovskim trgovcem Karlom Gleicherom, u kojem se 1942. rodila kći Renata.

– Upoznao nas je zajednički prijatelj Frane Lentić. Zavoljeli smo se istog momenta, to je bila kemija, nešto jače i od ljubavi. Otkako smo se sreli, uporno me nagovarao, ali nisam se htjela udavati. Šta nam je falilo, živjeli smo zajedno, slagali se beskrajno, nismo gnjavili jedno drugo. Pa mi smo se vjenčali kad smo se sreli, to je bilo gotovo.

Udali su me na prevaru: farmaceutkinja Vera Margetićka, valjda se dogovorila sa Smojom, došla je po mene, pa ja pitam di ćemo, a ona kaže: Ideš se udat – prisjetila se u priči za novine Lepa Smoje tog 10. travnja 1963., kada su ona i Smoje ozakonioli svoju ljubav u matičnom uredu u Žrnovnici.

Žrnovnica će biti i njihovo posljednje zajedničko počivalište, na tamošnjem groblju sahranjen je i Miljenko Smoje, kao i majka i kći Lepe Smoje. (www.slobodnadalmacija.hr)