U Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače predstavljena knjiga “Kolateralni slučaj”, Davorke Jurčević-Čerkez

Knjigu su predstavile dugogodišnje suradnice autorice, Sabrina Čović Radojičić, spisateljica i aktivistica u međunarodnom pokretu za ekumenizam i međureligijsku suradnju “Maranatha” i Mirela Alikalfić-Terzić, prevoditeljica, predsjednica Udruge sudskih tumača, prevoditelja i lingvista “Glosar” i njezina suosnivačica s autoricom.
“Kolateralni slučaj” jedna je od knjiga koje su objavljene u nakladi Izdavačke kuće “Planjax” iz Tešnja, s prof. Muamerom Planjac kao izvršnom urednicom, a u okviru natječaja Fondacije za izdavaštvo za oblast nova djela domaćih autora za 2021. godinu, čiji su recenzenti bili Jagoda Iličić, Tina Laco i Nehrudin Rebihić.
Riječ je o proznom prvijencu Davorke Jurčević-Čerkez iz Mostara, po zvanju prof. komparativne književnosti i francuskog jezika i književnosti koja, između ostaloga, radi kao slobodna prevoditeljica.
Prema riječima autorice, knjiga se sastoji se od sedam pripovijedaka-poglavlja naslovljenih Hercegovački slučaj, Emigrantski slučaj, Klinički slučaj, Radnički slučaj, Beskućnički slučaj, Dječji slučaj i Neradnički slučaj. Tematska potka socijalne je naravi, a aktualizira pitanja diskriminacije, marginalizacije, korupcije, prisilne integracije i općenito društvene odbačenosti, dakle žarišta prisutna u suvremenom javnom diskursu, ali kojima se prečesto pristupa površno i licemjerno.
Ono što pripovijetke uobličuje u cjelinu romana jeste protočnost koncepta: premda su zasebno uobličene, priče-poglavlja ne mogu se čitati bez zadiranja jedne u drugu jer su likovi diskretno, ali snažno povezani zajedničkim motivima. Kroz svoje susrete, kojih nisu ni svjesni, oni otkrivaju isprepletene fragmente vlastitih priča koje se na taj način uvezuju u konačnu providonosnu cjelinu podvlačeći smisao jedinstvene poruke svojih “slučajeva” bez čije bi pozitivne “kolateralne” funkcije kao u svakom organizmu društveno tkivo bilo ugroženo.(Foto:Ivan Raguž)
AUDIO: Davorka Jurčević- Čerkez